Spiseforstyrrelser i dansk idræt har gennem de seneste år været et vigtigt fokusområde for Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund (DIF). Nu er de to organisationer gået sammen med behandlingsstedet Askovhus om en konference, der skal give viden og redskaber til talent- og elitetrænere, så de er i stand til at forebygge spiseforstyrrelser hos atleterne. Konferencen afholdes den 12. marts.

11. marts 2024

Fælles pressemeddelelse fra DIF og Team Danmark

 

...

Interessen for konferencen har været overvældende og ret hurtigt måtte DIF og Team Danmark oprette venteliste og sidenhen udvide kapaciteten til konferencen. Det betyder, at der nu er 170 trænere tilmeldt til en dag med fokus på at fremme trivslen og undgå spiseforstyrrelser i sporten. For netop trænerne spiller en vigtig rolle i opsporing af symptomer og bekymrende adfærd.

”Som træner kan du hjælpe dine atleter med at bevare et sundt forhold til kost og sport. Du er med til at forme det gode træningsmiljø og udbrede viden og gode vaner blandt atleterne. Derfor er det også vigtigt, at netop trænerne ved, hvad de skal være opmærksomme på for at opdage symptomer eller bekymrende adfærd, og ikke mindst hvordan de bør handle.”
Majke Jørgensen Ernæringsfysiolog i Team Danmark

I efteråret lancerede Team Danmark og DIF i fællesskab en kampagne, der skulle øge atleternes egen refleksion over deres forhold til kost og sport. Kampagnen ’Når kosten fylder for meget’ var et forsøg på at aftabuisere spiseforstyrrelser og skabe opmærksomhed omkring, hvor atleter og trænere kan søge hjælp, så risikoadfærd ikke får lov til at udvikle sig til en egentlig spiseforstyrrelse.

Baggrunden for både de nævnte kampagner og andet materiale udgivet af DIF og Team Danmark er en todelt undersøgelse offentliggjort i henholdsvis 2020 og 2022, der viste, at 17 procent af danske eliteatleter og 31 procent af danske subeliteatleter udviser et eller flere symptomer og derfor er i risikogruppen for at udvikle en spiseforstyrrelse.

”De atleter, der udviser symptomer på spiseforstyrrelser, skal hurtigt kunne få relevant hjælp. Derfor har vi nu et landsdækkende set up med fagpersoner på området, som står klar til at hjælpe og rådgive. Vi har fortsat en vigtig opgave i at blive ved med at sætte fokus på symptomer på spiseforstyrrelser overfor både atleterne selv, trænere og forældre,” siger Maiken Ziebell, konsulent i Danmarks Idrætsforbund

Den store interesse for konferencen vidner om en velvilje hos trænerne til at dygtiggøre sig inden for feltet og dermed styrke miljøet og rammerne for atleterne. Til konferencen vil der være oplæg om, hvad der sker i en aktiv krop, når den ikke får nok at spise, træningsmiljøets betydning, og hvordan man handler, når man er bekymret m.m.

 

Konferencen afholdes den 12. marts i Idrættens Hus i Brøndby.

 

For mere information:

Team Danmark:  Majke Jørgensen, ernæringsfysiolog, [email protected], tlf. 2530-5907

Danmarks Idrætsforbund: Maiken Ziebell, konsulent, [email protected], tlf. 2966 8670

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsmail