vi kÆmper for guld
 

Kosttilskud og elitesport
28.01.16

Få gode råd og overblik over brug af sportsprodukter, vitamin- og mineraltilskud samt præstationsfremmende midler.
Eliteatletens ønske om at benytte kosttilskud i form af vitaminer og mineraler, sportsprodukter eller lovlige præstationsfremmende midler kan være motiveret af flere gode grunde, som for eksempel at:  
  • Fremme kroppens tilpasning til træning
  • Forbedre kroppens energiforsyning
  • Fremme restitutionsevnen mellem træningspas
  • Opretholde et godt helbred og mindske risikoen for at opleve udmattelse, sygdom og skader
  • Fremme præstationsevnen under konkurrence
  • Sikre en praktisk kilde til næringsstoffer, der er let at spise, når almindelig mad er utilgængeligt eller upraktisk at spise

Der findes en række kosttilskud, der kan hjælpe atleter med at opnå de ønskede effekter. Der er samtidig også mange produkter på markedet, som markedsføres med løfter om positive effekter, men som ikke kan leve op til de lovede effekter. Derfor skal kosttilskud udvælges med omhu. Betegnelsen ”kosttilskud” opdeler Team Danmark i tre underkategorier, læs mere her; Vitamin- og mineraltilskud, Sportsprodukter og Præstationsfremmende midler

Udgangspunktet for Team Danmarks arbejde med kosttilskud, er en grundig afvejning af mulige fordele (præstationsoptimering) og ulemper (fx økonomi, mulige bivirkninger samt risiko for en positiv dopingprøve). Man kan minimere risikoen for en positiv dopingprøve, ved at anskaffe kosttilskud testet for indhold af forbudte stoffer. 

Anskaffelse 
Der er desværre en risiko for at købe kosttilskud, som er forurenet med forbudte stoffer, der dels kan resultere i en positiv test under dopingkontrol, og dels kan have helbredsmæssige konsekvenser.
Studier har vist, at blandt de mest populære sportsprodukter på markedet, er der 10-15 % risiko for at købe et forurenet produkt. Risikoen stiger til tæt på 50 %, når det drejer sig om produkter i tabletform. 

For at minimere risikoen for en positiv dopingtest anbefaler Team Danmark at benytte produkter, der er testet for indhold af forbudte stoffer af enten Informed-Sport eller NSF Certified for Sport ®, der begge er godkendt af Fødevarestyrelsen i Danmark.

 

”Informed-Sport” er et test- og certificeringsprogram, der primært tester sportsprodukter og præstationsfremmende midler for indhold af forbudte stoffer. Programmet er designet til at afdække, hvorvidt disse utilsigtet er forurenet med stoffer, der står på Dopinglisten (WADA’s liste). Dette kan aldrig give dig en 100 pct. garanti for renhed, men ved at købe produkter med denne certificering, vil du minimere risikoen for, at det du indtager et produkt, der er forurenet med forbudte stoffer. Det er samtidig vigtigt at understrege, at en test for indhold af forbudte stoffer,  ikke er det samme som en garanti for, at produktet er optimalt sammensat i forhold til kulhydrat, protein osv.

I Europa findes pt. to andre certificeringsprogrammer, ”NZVT” og ”Koelnerlisten”, som også tester kosttilskud for indhold af forbudte stoffer. De er dog primært fokuseret på hhv. det hollandske og tyske marked, hvorfor Team Danmark anbefaler Informed-Sport certificeringsprogrammet, der er internationalt. 

En praktisk guide til at benytte www.Informed-sport.com findes her 

Anskaffelse af vitamin- og mineraltilskud anbefales at ske via et dansk apotek. Team Danmark understreger at det altid er atletens eget ansvar, hvis et produkt har været forurenet og dette resulterer i en positiv dopingtest.

Vejledning fra Team Danmark
Verdensklasse- og eliteatleter samt Team Danmark talenter kan modtage individuel vejledning fra Team Danmark i brugen af kosttilskud, sportsprodukter og præstationsfremmende midler. Målet med den individuelle vejledning er, at den enkelte atlet opnår den optimale effekt ved brug af relevante kosttilskud. Team Danmark indgår gerne i dialog for at vurdere relevans og effekt af nye/andre produkter. 

Vejledningen vil tage udgangspunkt i den enkelte atlets vilkår og arbejdskrav i træning og konkurrence og er tilgængelig efter nærmere aftale og accept fra atletens forbund og Team Danmark.


Følg os

Yderligere oplysninger

Peter Møller Christensen
Sportsfysiolog, Teamdanmark
Tlf: 2712 1998
Mail: pmch@teamdanmark.dk

Thue Kvorning
Fysisk Træner, Team Danmark
Tlf: 5192 2319
Mail: thkv@teamdanmark.dk

Kasper Otte Dideriksen
Sportsernæringskonsulent, Teamdanmark
Tlf: 2425 1989
Mail:kodi@teamdanmark.dk

Majke Jørgensen
Sportsernæringskonsulent, Team Danmark
Tlf: 2530 5907
Mail: majo@teamdanmark.dk

Luk

Del