vi kÆmper for guld
 

Sport og spillekultur

Tydelige rammer for spillekulturen er vigtige for at sikre et sundt og fokuseret elitesportsmiljø, og Team Danmark har sammen med DIF, ADD og specialforbundene fokus på sport og pengespil.

Pengespil er underholdende for de fleste, men for nogle tager interessen overhånd, og de udvikler en problematisk spilleadfærd, som i værste tilfælde kan udvikle sig til spilleafhængighed (ludomani).

For en eliteatlet kan spilleadfærden være forstyrrende og problematisk i forhold til sporten, uden at der behøver at være tale om ludomani. Det er vigtigt at sætte tydelige rammer for spillekulturen for at sikre et sundt og fokuseret elitesportsmiljø. Derfor har Team Danmark sammen med DIF, ADD og en række specialforbund udviklet en fælles spillepolitik.

Hvad er en balanceret spiladfærd?
En balanceret spiladfærd er i relation til elitesport karakteriseret ved, at spillet har et omfang, der ikke flytter fokus og energi fra atletens sportslige udvikling, og som heller ikke medfører sociale eller økonomiske vanskeligheder for den enkelte atlet, træner eller leder.

Eliteudøvere tilhører en risikogruppe
Center For Ludomani vurderer, at eliteudøvere tilhører en risikogruppe, der bruger mere tid på spil end gennemsnittet.

Ifølge Center For Ludomani skyldes det tre faktorer:

  • Eliteudøvere er mere konkurrenceorienterede end normalbefolkningen
  • Eliteudøvere har ofte stor viden og interesse inden for sport 
  • Eliteudøvere har ofte har en opdelt hverdag, der betyder, at de har mulighed for at bruge meget tid på spil

Støtte og behandling
Er du i tvivl, om du er ved at udvikle en uhensigtsmæssig spilleadfærd eller ludomani, eller er du bekymret for en ven, dit barn eller en atlet, du er træner for, kan du finde vejledning om støtte og behandling hos Center for ludomani.

Matchfixing

Matchfixing er et stigende problem inden for sport på alle niveauer. Inden for elitesport er det særligt vigtigt med en sund kultur omkring sport og pengespil.

Kulturministeriet, Danmarks Idrætsforbund (DIF), Dansk Boldspil-Union (DBU), Danske Spil, Oddset og Anti Doping Danmark står bag det fælles nationale initiativ Stopmatchfixing.dk.

Man har pligt til at kontakte Stopmatchfixing.dk, hvis man har kendskab til eller mistanke om matchfixing eller andre aktiviteter, der er forbudt ifølge idrættens regler, herunder spil på egne kampe, misbrug af intern viden mv.

Følg os

Fakta om elitesport og pengespil

  • Cirka 125.000 voksne danskere har i varierende grad problemer med pengespil
  • Center For Ludomani vurderer, at eliteudøvere tilhører en risikogruppe, der bruger mere tid på spil end gennemsnittet
  • Næsten tre gange flere drenge end piger har problemadfærd i forhold til pengespil 
       

Kontakt

Henvender du dig som, atlet, træner eller repræsentant for et forbund, skal du kontakte den Team Danmark-konsulent, der til daglig arbejder sammen med dit forbund.

Har du generelle spørgsmål til Team Danmark omkring spillepolitik og ludomani, skal du kontakte:

Anders Voigt Tinning
Konsulent
Telefon: 22 32 84 73
E-maill: avti@teamdanmark.dk

Luk

Del