vi kÆmper for guld
 

Får du nok energi?
20.03.15
Sportsernæring / Team Danmark

At dyrke eliteidræt kræver stort fokus på at få den rigtige kost. Relativ energimangel i sport (REM-S) er en ny term, der fokuserer på, om atleter får tilstrækkelig med energi til at dyrke deres sport.

Det kræver store mængder energi at dyrke eliteidræt, og derfor er der en risiko for, at atleter populært sagt ikke får fyldt nok på tanken i hverdagen. Konsekvensen kan bl.a. være hyppige skader, nedsat præstationsevne, nedsat immunforsvar og i slemme tilfælde knoglebrud. Team Danmarks ernæringsfysiologer har skrevet et notat om relativ energimangel i sport, REM-S, som bl.a. handler om, hvordan man opdager faresignaler og reagerer på REM-S.

REM-S opstår typisk ved en for stor reduktion i energiindtaget eller ved markant øget træningsmængde uden samtidig justering af energiindtag. Det grundlæggende problem ved REM-S er, når energiindtaget bliver for lavt til at understøtte de funktioner i kroppen, som er involveret i at opretholde optimal sundhed og præstation.  

”Forstyrret spisning ses hos en stor del atleter med lav energi-tilgængelighed. Men lav energi-tilgængelighed ses også i situationer, hvor der ikke er tale om forstyrret spisning. Eksempelvis hvis en atlet over en længere periode har en væsentlig øget træningsmængde uden samtidig at være bevidst om at øge energiindtaget,” siger Christina Nielsen.

REM-S gælder begge køn

Det er ikke altid let at diagnosticere REM-S, for symptomerne kan være svære at opdage. Bl.a. fordi REM-S ikke nødvendigvis medfører vægttab. Men for forbedre og fastholde atletens præstationer og forebygge skadesperioder er det vigtigt at have fokus på, om en atlet får nok energi gennem kosten, forklarer Christina Nielsen

”Har du mistanke om, at en atlet er ramt af REM-S, så opfordrer vi til, at du snakker med atleten om det og forklarer nærmere omkring syndromet REM-S. Atleten bør opfordres til en samtale med en sportsernæringskonsulent, der har til formål at afdække atletens energitilgængelighed,” siger hun.

Baggrunden for Team Danmarks notat er en erklæring fra den internationale olympiske komité (IOC), som handler om REM-S.

Læs mere om REM-S, symptomerne, forklaringsmodeller og handlingsmuligheder i notatet om ’Relativ Energimangel i Sport’ her.

Tilmeld nyhedsbrev Her kan du tilmelde dig Team Danmarks mailingliste

Følg os

Video Sportsernæringskonsulent om REM-S: Det kan have store konsekvenser

Yderligere oplysninger

Majke Jørgensen
Sportsernæringskonsulent
Telefon:  2530-5907
E-mail:  majo@teamdanmark.dk

Luk

Del