vi kÆmper for guld
 

Ny væskestrategi skal forebygge kollaps og forhåbentlig styrke præstationsevne
03.08.17
Sportsernæring / Test / Team Danmark

Frem mod VM i atletik har maratonløberen Abdi Ulad trænet i at drikke mere under løb for at forebygge, at han kollapser, som det bl.a. skete efter OL-løbet i Rio. Forhåbentlig kan den nye væskestrategi samtidig være med til at forbedre Abdis præstationsevne.
Søndag den 6. august løber Abdi Ulad maraton ved VM i atletik i London. To ud af tre af de gange, Abdi tidligere har løbet maraton, er han kollapset, efter at han er kommet i mål. Team Danmark har i samarbejde med Abdi og hans stab testet Abdis fysiologiske respons ved løb i maratontempo for at finde frem til årsagen og identificere forbedringspotentialer.
 
”Som udgangspunkt havde vi ikke ret meget reel data at forholde os til. Derfor opsatte vi en række forsøg, der skulle afdække Abdis fysiologiske respons ved løb i maratontempo. Målet var at identificere mulige forbedringspotentialer med henblik på at justere den anvendte praksis og afprøve nye strategier,” fortæller Peter Møller Christensen, der er sportsfysiolog i Team Danmark.
 
Abdi blev testet over fire dage i maj og juni med cirka en uge imellem hver. Testen bestod af to kontroldage, hvor Abdi fulgte sine normale rutiner, og to interventionsdage, hvor rutinerne blev justeret.  På hver af de fire dage løb Abdi 21 km i maratontempo, og han blev målt på blandt andet væsketab, kernetemperatur, svedrate, salttab, blodsukker, forholdet mellem sukker- og fedtforbrænding og præstationsevne.
 
Abdi blev ikke testet på den fulde distance på grund af det stress, et helt maraton giver på kroppen.
 
Det kræver træning at drikke mere
Ud fra testen kan det estimeres, at Abdi efter et fuldt maratonløb i varme omgivelser (20-25 grader) har et vægttab på 5-8% af kropsvægt. Dette vægttab skyldes, at Abdi har en høj svedrate, fordi kroppen skal af med varme, der frigives som resultat af en høj løbehastighed og et beskedent væskeindtag. En udtalt dehydrering og nedsat evne til at temperaturregulere giver en ”for” høj stigning i kernetemperaturen, som vurderes at være en medvirkende årsag til Abdis kollaps.
 
Det vigtigste indsatsområde har derfor været at sikre, at Abdi er velhydreret, når han starter et løb, og at øge hans væskeindtag under løb for at sænke graden af dehydrering undervejs.
 
”Det kan lyde simpelt, men i praksis er det svært at lære at drikke mere under løb. Det kræver træning, og det bliver interessant at se, om Abdi har forbedret den evne. Vi måler på mange af de samme ting til VM som ved testen, men her er det efter et helt maraton. Det er en proces, vi har gang i, hvor vi løbende får mere håndfast data at gå efter,” siger Majke Jørgensen, der er sportsernæringskonsulent i Team Danmark.
 
Abdi har på baggrund af testen arbejdet med en ny væskestrategi frem mod VM. Målet er, at han ved at drikke lidt mere under løb kan opnå et bedre forsvar mod dehydrering, der kan hjælpe til at forebygge kollaps og forhåbentlig skabe forudsætninger for en forbedret præstationsevne.
 
Sukker og salt
Ud over et øget væskeindtag kan et øget sukkerindtag i dagene op til løb være med til at opbygge et forsvar mod dehydrering, da sukker binder væske i musklerne. Et øget sukkerindtag vil samtidig give mere brændstof, da sukker er den dominerende energikilde for en verdensklasseløber på maraton.
 
Testen viste dog ikke klare tegn på sukkermangel i løbet, så det vurderes ikke som årsag til Abdis kollaps, og et øget sukkerindtag under løb vil formentlig ikke forbedre præstationsevnen.
 
Der kunne under testen konstateres et forholdsvis stort salttab i sved. Dette tab dækkes ved de strategier, Abdi har i forvejen for væske og kost op til løb, og under løb bliver der taget højde for det store salttab ved at anvende en sportsdrik med en høj saltkoncentration.
 
Planen for selve VM-løbet tilpasses efter vejrudsigten på dagen, da stresset på kroppen er forskelligt alt efter, hvor varmt og fugtigt det er.
 
Vi glæder os til at følge Abdi og de andre danske atleter under VM i London fra 4. til 13. august.

Tilmeld nyhedsbrev Her kan du tilmelde dig Team Danmarks mailingliste

Følg os

Video Test af Abdi Ulads Abdis fysiologiske respons ved løb i maratontempo

Baggrund

To ud af de tre gange, Abdi Ulad har løbet maraton, er han kollapset, efter at han er kommet i mål, og selvom det er positivt, at en atlet presser sig selv, bør det ikke komme der til.

For at afdække de underliggende årsager til Abdis kollaps, samlede Team Danmark en ekspertgruppe med sportsernæringskonsulent Majke Jørgensen, sportsfysiolog Peter Møller Christensen og bioanalytiker Susanne Jørgensen, der i samarbejde med Abdi og hans stab opstillede en test med en række forsøg for at belyse problemet.

 

Formål med testen

  • Afdække mulige årsager til kollaps.
  • Kortlægge praksis før/under løb.
  • Afdække salt og væsketab.
  • Udarbejde og afprøve forslag til optimeret strategi.

Centrale konklusioner

  • Ved løb i maratontempo i varme omgivelser (20-25 grader) dehydrerer Abdi i en grad, der kan påvirke præstationsevnen negativt på flere fronter.
  • Primært ses en højere kernetemperatur. En "for" varm hjerne (ca. 40 grader) medfører såkaldt ”central træthed”, og evnen til at modvirke denne temperaturstigning nedsættes løbende med graden af dehydrering.
  • Sekundært påvirkes kredsløbets evne til at levere ilt, fordi en del af svedtabet kommer fra blodet. Dette opvejes dog i nogen grad af, at man bruger mindre energi på at løbe med en given fart, når man vejer mindre.

Luk

Del