vi kÆmper for guld
 

VM i Budapest med Tokyo i Horisonten
21.07.17
Team Danmark

VM i svømning i Budapest er første skridt på vej mod Tokyo i 2020. Danmark stiller med hele ti VM-debutanter og et hold med en gennemsnitsalder på bare 22 år.
- Interview med sportschef i Dansk Svømmeunion, Lars Green Bach.
 
Til verdensmesterskaberne på langbane fra 23.-30. juli i Budapest stiller Dansk Svømmeunion med femten svømmere, hvoraf ti er VM-debutanter. Det danske hold har en gennemsnitsalder på bare 22 år mod 23,1 år ved det seneste VM i 2015 og 23,2 ved OL i Rio sidste sommer.
 
”Det er glædeligt, at vi også har så mange nye og yngre svømmere med på holdet. Det bliver rigtig spændende at følge dem, når de nu træder ind på verdensscenen i den benhårde konkurrence,” siger Lars Green Bach.
 
Den som alle gerne vil slå
Selvom rutinerede kræfter som Lotte Friis og Jeanette Ottesen henholdsvis har indstillet svømmekarrieren og holder pause, er der på det danske hold nogle etablerede navne, som de nye kan læne sig op ad.
 
Det drejer sig ikke mindst om Rikke Møller Pedersen, der har vundet medalje ved de seneste to verdensmesterskaber, og om den danske OL-guldvinder, Pernille Blume, for hvem det er en ny situation at være den, som alle gerne vil slå.
 
”Det bliver interessant at følge Pernille Blume. Alle vil jo gøre alt for at slå en olympisk mester, så det er en utroligt svær, men selvfølgelig også utroligt spændende situation, hun er i,” siger Lars Green Bach.
 
Dansk svømning har vundet medaljer ved hvert eneste VM siden 2007. Der er ingen tvivl om, at Lars Green Bach gerne ser denne stime fortsætte, og her knytter de største muligheder sig til de etablerede navne. Men VM er først og fremmest et vigtigt første skridt frem mod 2020 for det unge danske hold.
 
”Det her er første skridt frem mod OL i Tokyo. Det handler i høj grad om at komme ud og slås i OL-disciplinerne mod nogle af de svømmere, som vi forventer vil være der fra de andre lande frem mod OL,” siger Lars Green Bach.
 
Godt talentarbejde i klubberne
De mange nye navne på det danske VM-hold vidner om, at der er en stor talentmasse i dansk svømning og et rigtig godt talentarbejde i de danske klubber.
 
”Vi har flere stærke talentmiljøer rundt omkring i landet, og talentarbejdet er relativt bredt funderet. F.eks. havde atten træningsmiljøer svømmere med til de europæiske juniormesterskaber sidste år, og i år er fjorten miljøer repræsenteret ved henholdsvis EM for junior og EYOF,” siger Lars Green Bach.
 
Strategi med dobbelt sigte
Det er ikke kun blandt svømmerne, at der er kommet nye navne til. Landstræner Dean Boles har mesterskabsdebut som manden i spidsen for det danske svømmelandshold. Derudover består trænerstaben ved VM af cheftræner på det Nationale Træningscenter (NTC) Martin Truijens og NTC træner Mads Bjørn Hansen, der begge tiltrådte ved årsskiftet, samt klubtrænerne Niels-Jørgen Jørgensen (KVIK Kastrup) og Carles Subirana (Sigma Swim).
 
Den nye trænerkonstellation omkring landsholdet og på NTC er en del af et dobbelt sigte i den sportslige strategi, fortæller Lars Green Bach:
 
”NTC er et professionelt træningsmiljø, hvor indsatsen fra Team Danmarks eksperter er tæt integreret i dagligdagen. Vi har så at sige et dobbelt sigte hermed. NTC skal både være et sted, hvor man kan træne på højeste internationale niveau, og et videnscenter hvor fra ny og anvendelig viden om svømning kan identificeres og formidles ud til de stærke klubmiljøer,” siger han.
 
VM markerer således både startskuddet på en ny olympisk periode for de danske svømmere og et nyt skridt på vejen mod at fastholde og videreudvikle det høje niveau i dansk svømning via NTC og i tæt samarbejde med talentmiljøerne i klubberne.

Luk

Del