vi kÆmper for guld
 

Forskning: Pludselig øget træningsmængde øger risikoen for skulderskader
06.03.17
Sportsmedicin / Forskning / Team Danmark

Ny Team Danmark-støttet forskning i risikoen for skulderskader i håndbold ved pludselig forøget trænings- og kampmængde. Resultaterne kan bidrage til at sikre en forsvarlig træning af børn og unge.
Et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitet sætter tal på risikoen for skulderskader blandt unge håndboldspillere. Undersøgelsen viser, at risikoen for skulderskader stiger, hvis trænings- og kampbelastningen øges med mere end 60 procent i forhold til gennemsnittet i de fire forrige uger.
 
”Træner og spiller man gennemsnitligt fem timer om ugen over en periode på fire uger, bør man maksimalt spille otte timer ugen efter. Har man ikke spillet mere end to timer de seneste fire uger eksempelvis på grund af skade eller sygdom, så skal man være mere forsigtig og ikke øge kamp-og træningsbelastningen til mere end 3,2 timer den uge man føler, man kan træne eller spille kamp på fuld styrke igen,” fortæller Merete Møller, ph.d. fra Aarhus Universitet.
 
Resultaterne peger på, at spillere med reduceret skulderstyrke eller nedsat kontrol af deres skulderblad er mere sårbare over for skulderskader. De spillere havde en øget risiko for skulderskader, hvis de øgede deres ugentlige trænings-og kampmængde med 20 til 60 procent.
 
”Hvis en spiller med enten reduceret udadrotations-styrke omkring skulderleddet eller nedsat kontrol om skulderbladet spiller gennemsnitlig fem timer om ugen i en fire ugers periode, tyder vores undersøgelse på at denne maksimalt bør spille mellem seks til otte timer ugen,” siger Merete Møller.
 
For mange bliver skadet
Studiet er det første på verdensplan, som har undersøgt sammenhængen mellem trænings-og kampbelastning og udvikling af skulderskader, og hvordan denne sammenhæng er påvirket af andre faktorer.  Det er bl.a. finansieret af Team Danmarks forskningsmidler og er foretaget af den tidligere elitehåndboldspiller, Merete Møller. Hun har i studiet screenet næsten 700 håndboldspillere mellem 14 og 18 år gennem 31 uger. Spillernes data danner baggrund for resultaterne, der er blevet publiceret i tidsskriftet British Journal of Sports Medicine.
 
”Mange unge talenter har et urimeligt hårdt turnerings- og kampprogram. Det skal vi kunne gøre bedre. Det er f.eks. ikke hensigtsmæssigt at spille en stor kvalifikationsturnering til de bedste ungdomsrækker lige efter en sommerferie, hvor mange ikke har trænet ret meget,” siger Merete Møller.
 
Skader kan forebygges
Der er gennem de seneste år lavet en række forskellige forskningsprojekter, der viser, at man kan reducere risikoen for knæ- og ankelskader gennem forebyggende træning.
 
Det kan ifølge Merete Møller ikke komme bag på nogen, at en pludselig stigning i træningsmængde forøger risikoen for skulderskader blandt håndboldspillere. Alligevel handler meget få på den viden. Faktisk går tallene den forkerte vej, og flere unge håndboldspillere rammes af skulderskader end tidligere.
 
”For mange løber en unødvendig risiko for at blive ramt af en skade. Vi ved i dag meget om, hvordan vi kan forebygge knæskader, ankelskader og har nu også en større forståelse for, hvorfor skulderskader opstår. Tallene viser desværre, det går den forkerte vej. Derfor er det afgørende, at den viden, der findes på området, kommer i spil,” siger Merete Møller.
 
Connie Linnebjerg er fysioterapeut i Team Danmark. Hun er med til at planlægge Team Danmarks ’Sportsskadekurser’, der afholdes i Elitekommunerne. På kurserne deltager bl.a. talenter og trænere, der spiller i klubber, som er tilknyttet Elitekommunesamarbejdet, og her opdateres de med den nyeste viden om bl.a. træning og forebyggelse af skader.
 
I det daglige arbejde med Eliteatleter i Team Danmark er der stor fokus på at være i dialog omkring træningsbelastningen, eksempelvis når atleter har ændret i deres træningsbelastning i forbindelse med skader, sygdom og ferie eller efter hårde træningsperioder, og denne nye viden giver konkrete guidelines i den proces.
 
”Der findes meget viden om skadesforebyggende træning, og hvordan man som træner kan tilrettelægge sin træning bedst muligt. Det har vi stor fokus på i vores dialog med landstrænere. Vi vil i vores kurser med talenter og trænere i Elitekommunerne landet over bruge resultaterne fra Merete Møllers forskning. Kvaliteten og en målrettet og forsvarlig træning af børn og unge er afgørende for udviklingen af talentarbejdet i Danmark,” siger Connie Linnebjerg.

Luk

Del