Dansk Boldspil-Union og Team Danmark har i samarbejde udviklet en ny uddannelse målrettet præstationsanalytikere i dansk fodbold. Uddannelsen skal på sigt overføres til andre sportsgrene.

01. oktober 2018

Flere og flere Superligaklubber har tilknyttet præstationsanalytikere, men det er stadig langt fra alle. I mange klubber må trænere eller andre i staben tage opgaven på sig, og det kan være en udfordring i en tidspresset hverdag. Derfor har Dansk Boldspil-Union i samarbejde med Team Danmark udviklet en fodboldanalytiker-uddannelse, hvor også to professorer fra Nottingham Trent University i den sidste del af fasen har bidraget i processen. Målet med uddannelsen er at løfte analyseområdet i dansk fodbold ved at uddanne kommende analytikere samt give dem eksisterende teori og metoder til den måde, de arbejder på.

”Vi har sat overliggeren højt, og det er vigtigt for os, at det ikke er en uddannelse, man bare kan gennemføre på et weekendkursus. Som analytiker er man ofte presset på tid, og den virkelighed skal analytikerne på uddannelsen mærke. De skal konstant udfordres på deres eksisterende mindset, de skal præstere undervejs, og de skal forberede oplæg og analyserapporter,” fortæller Mounir Akhiat, som er præstationsanalytiker hos Dansk Boldspil-Union.

Uddannelsen starter op som et pilotprojekt i januar 2019 og afsluttes i december 2019. Hertil inviteres deltagere fra Superligaklubberne, nedrykningsklubberne fra Superligaen i sæsonen 2017/18 og repræsentanter fra andre sportsgrene.

Deltagerne skal igennem seks moduler, hvoraf det ene modul er en studietur til U21-EM i fodbold i sommeren 2019. De øvrige fem moduler er hver af to dages varighed, og derudover vil der være hjemmeopgaver mellem modulerne. Deltagerne skal beregne cirka 200 timers tidsforbrug på uddannelsen.

For klubberne er det en stor fordel at have tilknyttet analytikere, da det skaber overskud til trænerne, så de kan koncentrere sig om deres kerneopgaver.

”En analytiker er et værktøj på linje med den fysiske træner og ernæringsfysiologen. Man skal gøre det, man er god til, og træneren skal først og fremmest være træner. Analytikerens opgave er at sparre med træneren gennem opsamlet data, der skal kvalificere trænerens mavefornemmelse,” forklarer Christian Kejser, som er præstationsanalytiker hos Team Danmark.

Et forum for vidensdeling

Både han og Mounir Akhiat har store forventninger og glæder sig til at opkvalificere flere i dansk elitesport til at varetage analysedelen.

”Jeg ser frem til, at vi har mulighed for at hive de her specialister og kommende specialister ind og have dem sammen i to dage ad gangen og så se det miljø og den diskussion, der opstår, når vi er flere med samme interesseområde, der sidder i samme lokale. Det er sjældent, at vi får lov til det i den her hektiske verden, og det bliver en ’eye opener’ i forhold til, hvordan de arbejder i de enkelte klubber,” siger Mounir Akhiat, som bakkes op af Christian Kejser:

”Det kan godt være, at du har en rivalisering mellem to klubber, men på staff niveau eksisterer den rivalisering meget sjældent. Der er man fagfolk på lige fod med hinanden. Jeg tror, der kan være en rigtig god sparring og vidensdeling, og selvfølgelig kommer de ikke til at afsløre deres dybeste hemmeligheder, men vi ønsker og håber, at der kommer et forum, som faciliterer til vidensdeling,” siger Christian Kejser.

Yderligere

oplysninger

Tilmeld dig vores nyhedsmail