De danske brydere Fredrik Bjerrehuus og Rajbek Bisultanov har været igennem et to dages forløb hos Team Danmark for at teste en ny vægtreguleringsstrategi. Det skyldes en regelændring, der betyder, at bryderne ikke længere må veje op til to kilo mere end deres vægtklasse på anden indvejningsdag.

01. februar 2019

Brydning er karakteriseret ved høje fysiologiske arbejdskrav for såvel styrke som udholdenhed. Den høje arbejdsintensitet ses blandt andet i de høje laktatværdier, bryderne har, når de har været i kamp.

Samtidig er konkurrenceformatet i brydning udfordrende, da bryderne er til indvejning kun to timer før den første kamp. Det betyder, at de skal dehydrere i timerne op til indvejningen, og herefter har de to timer til at rehydrere, inden de skal i kamp. Med fire kampe på én dag, hvor pauserne mellem kampene kan være helt ned til 45 minutter, er evnen til at restituere vigtig.

Fredrik Bjerrehuus er bryder i 67 kilo vægtklassen, og op til turneringer bruger han typisk to måneder på at gå syv til otte kilo ned i vægt for at ramme sin vægtklasse. I den periode følger han en kostplan fra Team Danmark - blandt andet for at få sin fedtprocent så lavt ned som muligt, mens han i den sidste fase af perioden taber væske. Udfordringen for Frederik Bjerrehuus og de andre brydere er, at de skal gå ned i vægt, men samtidig være i stand til at præstere på madrassen.

”Det er meget svært at komme ned i den vægtklasse og samtidig præstere på højt niveau et par timer efter indvejningen. Men det er jo ens for alle,” fortæller Fredrik Bjerrehuus.

Tidligere har det været tilladt at have en ”rejsevægt” på op til to kilo på anden indvejningsdag, men den regel har det internationale forbund nu afskaffet. Det betyder, at Fredrik Bjerrehuus også skal veje 67 kilo på anden indvejningsdag, og derfor skal han og de andre brydere have en ny strategi for, hvor meget væske og energi de indtager, samt hvordan de skal dehydrere og rehydrere.

Vi skal passe på med, at de ikke får for meget energi og væske, men der skal samtidig være nok til, at deres præstationer ikke bliver udfordret.
Majke Jørgensen, ernæringsfysiolog

Ny best practise for vægtregulering

Sammen med Team Danmarks sportsfysiolog Peter Møller Christensen har Majke Jørgensen lagt den nye vægtreguleringsstrategi, som Fredrik Bjerrehuus og Rajbek Bisultanov har testet.

”Formålet er, at vi får etableret en ny best practise for den akutte vægtreguleringsstrategi, de bruger. Det vil sige, at de finder ud af, hvad de skal have spist og drukket lige efter indvejningen, så de hurtigst muligt kommer op på udgangspunktet igen, og derudover hvad de kan spise og drikke i løbet af dagen, så de har den optimale kropsvægt på anden indvejningsdag,” fortæller Majke Jørgensen.

For at teste strategien har de to brydere været igennem et to dages forløb, hvor de har fulgt en plan for deres væske- og energiindtag samt strategier for dehydrering og rehydrering. Ud over en 30 sekunders max roergometer-test fik de testet deres håndgrebsstyrke, hop og mid thigh pull. Derudover var de igennem en række simulerede kampe, og de fik løbende målt vægt, hæmatokrit, laktat, glukose og parathed. Alt sammen for at undersøge den fysiologiske respons og præstationsevne i forhold til den nye vægtreguleringsstrategi.

default-thumbnail

Test af ny vægtreguleringsstrategi

Fredrik Bjerrehuus og Rajbek Bisultanov har været igennem et 2 dages testforløb for at lave en ny vægtreguleringsstrategi. Det skyldes en regelændring, der betyder, at bryderne ikke længere må veje op til to kilo mere end deres vægtklasse på 2. indvejningsdag.

Gode testresultater

Efter testdagene har Team Danmark evalueret den nye strategi.

”Vi kan se, at rehydreringen er fin. Når de har været nede i vægt og skal op igen, foregår det hurtigt, og den strategi, der er omkring det, fungerer også fint i forhold til brydernes velbefindende, mave og kropslige følelse. Og det er også kombineret med, at de ser ud til at opretholde deres kapacitet både på det lidt mere længerevarende dynamiske, men også på det styrkemæssige og eksplosive,” siger Team Danmarks sportsfysiolog Peter Møller Christensen.

 

Yderligere

oplysninger

Tilmeld dig vores nyhedsmail