Lykkes du med at udvikle mentalt stærke fodboldspillere, vil det bidrage til mental sundhed. Det fortæller Team Danmarks sportspsykologiske konsulent Carsten Hvid Larsen, der netop har stået i spidsen for et seminar om sportspsykologi i ungdoms- og professionelle fodboldmiljøer.

10. maj 2019

Over 80 deltagere havde fundet vejen til Idrættens Hus i sidste uge, hvor Team Danmark i samarbejde med Dansk Boldspil-Union og Syddansk Universitet havde inviteret til seminar om sportspsykologi i fodboldmiljøerne.

Dagen bød på oplæg fra den engelske storklub Manchester United, det svenske fodboldforbund, fodboldakademier fra Holland, England og Danmark samt den hollandske fodboldklub NEC Nijmegen.

”Formålet med seminaret er at give input og inspiration til, hvordan man kan implementere sportspsykologi som en del af fodbolden og at få inspiration fra andre lande,” fortæller Carsten Hvid Larsen, sportspsykologisk konsulent hos Team Danmark.

Han påpeger, at sportspsykologien kan være med til at fremme mental sundhed i fodboldmiljøerne.

”Når vi arbejder på at skabe mentalt stærke fodboldspillere, vil det samtidig bidrage til at skabe mental sundhed. Når vi forstår os selv og kender os selv bedre, så lærer vi at sortere ting fra, som ikke fungerer for os, så vi får truffet gode valg, og det bidrager til mental sundhed,” lyder det fra Carsten Hvid Larsen.

Hvad kendetegner mentalt stærke fodboldspillere?

”Mental styrke, som vi forstår det, er spillere, der forstår dem selv og kender dem selv. De ved, at der kommer tanker og følelser, når de står over for store præstationer, og de ved, at det er okay. De formår at holde fast i deres egne motiver og værdier som spiller og person på trods af de tanker, tvivl og bekymringer, der kommer undervejs,” forklarer Carsten Hvid Larsen.

Danske klubber er godt på vej

Den sportspsykologiske konsulent roser de danske fodboldklubber for det øgede fokus, der er kommet på sportspsykologi og mener, at man kan hente inspiration fra England for at integrere det yderligere.

Der er sket en udvikling i forhold til, at flere fodboldklubber begynder at arbejde med sportspsykologi, men der er stadig et stykke vej for at nå op på det niveau, vi for eksempel ser i de individuelle, olympiske idrætsgrene, hvor sportspsykologi bliver integreret på et langt højere niveau. Vi kan lære meget af de engelske klubber for at tage skridtet videre. Nu har vi hørt, hvordan de med en meget struktureret tilgang praktiserer sportspsykologi i en stor klub som Manchester United, og det er noget af det, der inspirerer mig i forhold til, hvordan vi kan gøre det i Danmark.
Carsten Hvid Larsen, sportspsykologisk konsulent

Oplægget fra Manchester United kom fra klubbens sportspsykolog Daniel Ransom, der fortalte, hvordan han er lykkedes med at integrere sportspsykologi for at hjælpe klubbens spillere hele vejen fra akademi til Premier League.

default-thumbnail

Se interview med Carsten Hvid Larsen om sportspsykologi i fodboldmiljøerne

Mental styrke og mental sundhed går hånd i hånd

Yderligere

oplysninger

Tilmeld dig vores nyhedsmail