2018 bød bl.a. på flere uddannelsesmuligheder for atleterne, en markant forskningsbevilling fra Novo Nordisk Fonden, en spinkel medaljehøst, men mange top 8-placeringer.

21. maj 2019

Når vi kaster blikket tilbage på 2018, står en række sportslige højdepunkter stærkt i billedet. Dansk banecykling viste et kæmpe potentiale, Maja Alm hentede endnu en VM-guldmedalje i orienteringsløb, Stinne Tange Kaastrup vandt to VM-guldmedaljer i paradressur, og Emma Aastrand Jørgensen viste med VM-sølv i kajak, at hun har bidt sig fast blandt de allerbedste.

Overordnet set spidser kampen om medaljerne til, og 2018 var et år med en spinkel medaljehøst i sommerolympiske discipliner. Men kigger man på top 8-placeringer, som giver et mere nuanceret billede af dansk eliteidræts internationale præstationsevne, er Danmark fuldt på højde med 2014.

De mange top 8-placeringer viser, at danske atleter har verdensklasse i mange forskellige sportsgrene. Jeg havde da gerne set flere VM-medaljer, men Danmark har faktisk aldrig haft flere placeringer i top-8 ved VM i de første to år af en olympiade end i 2017 og 2018, og det viser dansk eliteidræts store potentiale.
Frank Jensen Bestyrelsesformand i Team Danmark

2018 var således et år, der sportsligt bød på både glæder og skuffelser, men som samtidig gav anledning til optimisme og fortsat tro på masser af store danske sportsoplevelser, der kan samle os omkring vores atleter, når de præsterer på den store internationale scene.

 

En milepæl for forskning i eliteidræt

Dansk eliteidræt er afhængig af, at den nyeste og bedste viden er tilgængelig for atleter, trænere og sportschefer, og 2018 bød på en markant nyhed for Team Danmarks muligheder for at investere i vidensudvikling, da Novo Nordisk Fonden bevilgede 100 mio. kr. til forskning i eliteidræt.

”Bevillingen fra Novo Nordisk Fonden er en milepæl for Team Danmark og dansk eliteidræt. Vi har en målsætning om at koble viden og praksis tættere på hinanden. Vi skal derfor dels investere i at styrke de forskningsmiljøer, der arbejder med idræt og fysisk aktivitet, dels koble forskerne tættere på det daglige arbejde i de stærke elitemiljøer – og koble atleter og trænere tættere på forskerne,” siger Frank Jensen.

 

Vindere på og uden for banen

Team Danmark har fokus på at løfte danske atleters uddannelsesmuligheder, og vi har i 2018 øget antallet af uddannelsespartnere på ungdomsuddannelserne med 56 pct., så vi nu har i alt 42 uddannelsespartnere. Dermed styrker vi dual career-mulighederne markant på både de gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelserne.

”I Danmark har vi valgt en eliteidrætsmodel, som bygger på nogle stærke værdier. Det betyder blandt andet, at det ikke er ligegyldigt, hvordan vi vinder medaljerne. Vi arbejder hele vejen rundt om atleterne og giver dem muligheder for at præstere i og uden for idrættens verden. Derfor er det meget glædeligt at mærke opbakningen til at give atleter fleksible vilkår på uddannelsesinstitutioner spredt over hele Danmark,” siger Frank Jensen.

 

Et økonomisk rygstød frem mod OL i Tokyo

I 2018 fik omkring 50 atleter med stort resultatpotentiale et stort økonomisk rygstød frem mod OL i Tokyo i 2020. I alt 12 millioner kroner er frem mod OL dedikeret til direkte økonomisk støtte, som skal hjælpe atleternes hverdagsøkonomi og dermed give dem mulighed for at have endnu større fokus på at finde de sidste marginaler, der afgør de øverste placeringer.

”Dansk eliteidræt har stort potentiale, og for mange atleter kan en styrket hverdagsøkonomi være det, der skal til for, at de kan forløse de sidste marginaler, der i sidste ende kan gøre forskellen på, om det bliver til et topresultat i Tokyo i 2020. Jeg er enormt glad for, at vi med hjælp fra Salling Fondene og Kirkbi A/S, har fået mulighed for at øge den direkte støtte til en lang række topatleter,” siger Frank Jensen.

Midlerne kommer fra KIRKBI A/S’s partnerskab med Danmarks Idrætsforbund og fra Salling Fondene, som i 2017 donerede i alt 50 millioner kroner til Team Danmarks arbejde frem mod Tokyo 2020 for at optimere de danske atleters muligheder for at yde en toppræstation. Alene i 2018 er 12 millioner fra Salling Fondene gået til OL-forberedelser, bl.a. til øget konkurrencedeltagelse for en række atleter, ansættelse af trænere og til udvikling af udstyr. 

Læs hele Team Danmarks Årsberetning 2018 her.

Yderligere

oplysninger

link

  • Årsberetning 2018 - Kort fortalt

    2018 bød bl.a. på flere uddannelsesmuligheder for atleterne, en markant forskningsbevilling fra Novo Nordisk Fonden, en spinkel medaljehøst, men mange top 8-placeringer.

Tilmeld dig vores nyhedsmail