Resultaterne af et nyt forskningsprojekt peger på en fremgang i evnen til effektivt at beslutte vejvalg - en afgørende egenskab i orienteringsløb. Projektet skaber viden til at optimere forberedelsen af atleterne frem mod VM i Danmark i 2022 og kan udgøre en potentiel konkurrencefordel.

06. december 2021

Det danske landshold i orientering deltog i foråret og sommeren 2021 i et forskningsprojekt om effekten af idrætsspecifik Brain Endurance Training (BET) på præstationen. Projektet er et samarbejde mellem Team Danmark, Danmarks Orienterings Forbund og Institut for Folkesundhed, Sektion for Idræt ved Aarhus Universitet.

Kombinationen af at have adgang til den bedste praksis, videnskab og økonomi har skabt et grundlag for at kunne lave praksisnær forskning. Denne type projekter kan være med til bygge bro mellem teori og praksis hvor både viden og erfaringer kommer alle til god nytte.

Kan give Danmark en fordel i forberedelsen frem mod VM på hjemmebane

Danmark er værter for VM i orientering i juni 2022, og hos Dansk Orienterings Forbund er forhåbningen, at dette forskningsprojekt kan give de danske atleter en fordel. Sportschefen i Dansk Orienterings Forbund Anders Bachhausen, er begejstret for potentialet i projektet: 

 

 

“Resultaterne fra projektet ser lovende ud, og i Dansk Orienterings-Forbund ser vi meget frem til at arbejde videre med BET som træningsmetode. Det tyder på, at atleterne bliver markant hurtigere i deres beslutningstagen, hvilket kan betyde store tidsgevinster i konkurrencerne fremover. Det kan helt sikkert give en konkurrencefordel, der kan sikre, at marginalerne falder ud til dansk side”
Anders Bachhausen Sportschef, Dansk Orienterings Forbund

Træningsmetoden

Brain Endurance Training (BET) er en træningsform, hvor kognitiv og fysisk træning kombineres for at simulere konkurrencespecifikke situationer, hvor både kognitive og fysiske færdigheder er afgørende for den samlede præstation. Den gode præstation i orienteringsløb stiller netop store krav til begge dele.  Tidligere forskning tyder på, at BET kan forbedre både fysiske og kognitive præstationsparametre hos atleter på tværs af sportsgrene, men resultaterne varierer og mængden af forskningsbaseret viden er minimal. 

Forskningsprojektet 

I nærværende forskningsprojekt gennemførte 18 landsholdsorienteringsløbere efter en kontrolperiode uden BET et systematisk 6 ugers BET-program, hvor de lige efter deres planlagte høj-intense træningssessioner (HIT) udførte 20 min. orienteringsspecifik kognitiv træning. Denne sidste del af BET blev udført i et computerprogram, hvor adskillige vejvalgsopgaver skulle løses så rigtig og hurtigt som muligt. På den måde blev atleterne lige efter fysisk udmattende arbejde tvunget til at tage hurtige orienteringsspecifikke beslutninger.

De tidlige analyser tyder på en forbedret evne til hurtigt at se og beslutte sig for “det optimale vejvalg”, og dette vil potentielt set være præstationsoptimerende. Det endelige arbejde med analyserne er fortsat i gang, men alle parter ser optimistisk på denne effekt.

Frugten af investeringer i forskning

Hos Team Danmark er forskningschef Lars Holm også begejstret. Dels viser projektet, hvordan forskningstilgangen kan hjælpe atleter i en idrætsgren med at forbedre deres konkurrence-specifikke evner og dermed gøre chancerne for gode præstationer bedre. Dels er projektet endnu et godt eksempel på, hvordan samarbejdet mellem et forbund, forskere og Team Danmark løfter niveauet i idrætten og samtidig er relevant for videnskaben:

”Dette projekt opfylder alle vores forhåbninger med at investere i forskning. Vigtigst af alt er projektet et pragteksempel på, hvordan den videnskabelige metodiske og analytiske tilgang kan hjælpe eliteidrætten, når der skabes en fælles forståelse for hinandens verdener og et forbund stiller op og engagerer sig. Jeg vil gerne takke Dansk Orienterings Forbund for at være åbne over for sparring og for at sno sig undervejs, så projektet kunne gennemføres. I Team Danmark har især én fagekspert udgjort det mellemled, som har katalyseret processen. Denne treenighed mellem Team Danmark, idrætsforbund og forskningsverdenen skal vi have mange flere forbund til at opdage gevinsterne af."
Lars Holm Forskningschef, Team Danmark

Fakta om projektet

Projektet er blandt andet kommet i stand takket være Novo Nordisk Fondens donation til Team Danmark og dansk eliteidrætsforskning.

Projektet blev støttet økonomisk af Team Danmark med 410.000 dkk i 2020/21. Hertil kommer en medfinansiering fra Aarhus Universitet via forskernes arbejdstid.

Det forventes at resultaterne fra projektet vil blive publiceret i et peer-bedømt videnskabeligt tidsskrift. Interesserede opfordres til at holde øje med publikationen på Google Scholar eller Pubmed.

Kontaktpersoner

Kenneth Buch
Videnskabelig assistent, Institut for Folkesundhed, Sektion for Idræt, Aarhus Universitet.
+47 41 28 28 29
[email protected] 

Simon Lønbro
Studielektor, Institut for Folkesundhed, Sektion for Idræt, Aarhus Universitet
21 60 04 10
[email protected]

Richard Thomas
Idrætsfysiolog og neurofysiolog hos Team Danmark
27 26 91 25
rith@teamdanmark.dk 

Lars Holm
Forskningschef hos Team Danmark
53 60 31 80
[email protected] 

 

Tilmeld dig vores nyhedsmail