Forebyg infektioner og influenza
I perioder med hård træning er man ekstra modtagelig for infektioner. Atleter skal være ekstra opmærksomme på at forebygge sygdom, da hver eneste dag væk fra træning på grund af sygdom er ærgerlig. Der er flest infektioner i efteråret og vinteren.
Styrk Immunforsvaret
Nedsat immunforsvar øger risikoen for infektioner. Du kan styrke immunforsvaret ved hjælp af den rigtige kost, søvn og restitution:
- Sørg for at få tilstrækkelig søvn og restitution. Læs mere her
- Spis hensigtsmæssigt og få tilstrækkelig med energi. Læs mere her
- Undgå længerevarende stress - specielt i perioder med hård træning.
- Overvej probiotika, specielt op til rejser, hvis du ofte bliver syg på rejser.
- Suppler den daglige kost med 10 ug D-vitamin hver dag fra oktober til og med april.
Hvis du fra tidligere ved, at du i perioder har nemt ved at blive syg, eller hvis du har brug for vejledning, så tag fat i Team Danmarks læger for rådgivning.
-
Bliv vaccineret
Influenza
Influenza er sjældent farlig for unge raske mennesker, og Team Danmark anbefaler ikke rutinemæssig influenzavaccine til atleter. I perioder med hård træning kan atleter dog være særligt modtagelige for sygdom, og det kan derfor være relevant at blive vaccineret for at minimere risikoen for at få influenza – særligt hvis man har erfaring med nemt at blive syg.
Symptomerne på Influenza er pludselig feber (over 38°C), muskelsmerter, kulderystelser, hovedpine, ondt i halsen og i nogle tilfælde opkast og diarré. Sygdommen varer typisk i 4-5 dage og i nogle tilfælde 1-2 uger. Læs evt. mere her
Hvor effektiv influenzavaccinen er, kan variere fra år til år, og selvom man er vaccineret, kan man blive syg af andre virusinfektioner, der kan minde om influenza.
Bivirkninger ved influenzavaccination er som regel milde. Den hyppigste bivirkning er ømhed der, hvor man bliver stukket. Mindre hyppige bivirkninger er utilpashed og muskelsmerter. Det er en god ide at lægge vaccinationen på en dag, hvor der er træningsfri dagen efter.
Vaccinationer er tilgængelige for alle, men er man uden for risikogruppe, er det mod betaling. Man kan blive vaccineret mange steder over hele landet, bl.a. på mange af landets apoteker.
Læs mere og se nogle af stederne du kan blive vaccineret her
Covid-19
Alle danskere har allerede fået tilbud om Covid19 vaccination, og det har de fleste taget imod. Vaccination forebygger langt de fleste tilfælde af Covid-19 infektioner, og i de enkelte tilfælde, hvor man alligevel bliver smittet, er symptomerne som regel mildere, hvis man er vaccineret.
Selvom man er vaccineret, skal man følge de almindelige forebyggelsesråd og stadig lade sig teste, hvis man har symptomer på Covid-19 infektion.
Generelle råd til forebyggelse af infektion
- Bliv hjemme hvis du er syg eller har tegn på sygdom
- Vask hænder tit – eller brug håndsprit
- Gør rent – særligt overflader som mange rører ved
- Luft ud og skab gennemtræk
- Host eller nys i ærmet.
Behandling af virusinfektion
De hyppigste infektioner i ”infektionssæsonen” er virale, og ofte er der ikke en specifik behandling.
Forskellige præparater kan dog muligvis forkorte et forkølelsesforløb med et par dage, hvis man begynder behandlingen de første dage, man har symptomer. Det gælder for eksempel næsespray (”Stop Forkølelse”), der kan købes på apoteket, eller c- vitamin (1-2 gram/dag). Kontakt gerne Team Danmarks læger.
Forværring af astma efter infektion
Efter infektion med for eksempel forkølelse eller influenza kan man have irriterede luftveje og have en periode, hvor man fortsat hoster. Hvis man har astma og oplever hoste i længere tid efter en infektion eller oplever en forværring af astmaen, skal man kontakte Team Danmarks læger, som kan hjælpe med at vurdere, om der er behov for yderligere undersøgelser og eventuelle ændringer i behandlingen af astmaen.
Yderligere
oplysninger
Kontakt
-
Christoffer Brushøj
Læge
Telefon:2729-2068
E-mail:[email protected]
Link
-
Sportsmedicin
Der er en række ting, du kan gøre for at undgå og forebygge skader og for at forebygge og behandle infektioner og virus mm., som alt sammen kan have negativ effekt på din træning og præstationsevne.