Kvindelige atleter og hormonel status
For kvindelige eliteatleter kan den hormonelle cyklus og status betinget af brug af f.eks. p-piller have indvirkning på præstationsevne, tilpasninger til træning og skadesrisiko.
De senere år har der været øget fokus på kvindens hormonelle cyklus og status i forhold til sport og præstation både forskningsmæssigt og blandt atleter. Som eliteatlet bør du være opmærksom på to hovedbudskaber:
- Der bør anvendes en individuel tilgang
Effekten af den hormonelle status er i de fleste tilfælde begrænset og varierer fra atlet til atlet. Mulige indsatser skal derfor altid tage afsæt i den enkelte atlets sport og baggrund (se figur herunder). - Udebleven menstruation skal ikke ignoreres
Udebleven menstruation over længere tid kan have negativ indvirkning – både på din præstationsevne og på din almene sundhed og kan særligt øge risikoen for skader på knogler.
Et frit valg på oplyst grundlag
Det er vigtigt, at du som atlet ved, at valg af eksempelvis prævention altid er frie og personlige valg, som skal ske på så oplyst og nuanceret et grundlag som muligt.
Der vil ofte være fordele og ulemper ved et givent til- eller fravalg (f.eks. p-piller eller hormonspiral). Alle lægemidler kan give bivirkninger, som skal medtænkes i den enkelte atlets personlige valg.
Fakta
En individuel tilgang
I jagten på sportslige resultater kan det være relevant at vide, om f.eks. valg af prævention eller ens cyklusstatus kan have betydning for ens træningsudbytte, præstationsniveau og risikoen for skader.
Er man som atlet eller træner nysgerrig på, om udsving i kvindelige kønshormoner kan påvirke træningsudbytte og/eller præstationsevne, bør man altid tage afsæt i en individuel tilgang omkring den enkelte atlet. Det vil desuden være relevant og væsentligt først at afdække, om der er optimeret på andre områder, hvor både sandsynligheden for og udbyttet af en evt. indsats vil være større. Det kan f.eks. være den udførte træning, restitutionstiltag som tilpas kost, væske og søvn, samt tekniske og mentale aspekter af træning og konkurrence.
Derudover er der mange udfordringer i at kunne monitorere cyklusstatus præcist og eventuelt anvende det i træning og konkurrence. Både pga. forskelle fra atlet til atlet og pga. variation fra måned til måned hos den enkelte atlet.
Du er velkommen til at søge rådgivning og sparring hos Team Danmark, hvor vi vil tage afsæt i den enkelte atlets situation og behov og søge at give den bedst mulige vejledning gennem tværfaglig sparring.
Udebleven menstruation skal ikke ignoreres
Udebleven menstruation over længere tid kan have negativ indvirkning – bl.a. på din almene sundhed, skadesrisiko og formentlig på tilpasninger til træning. Hvis du som atlet oplever, at din menstruation udebliver gennem en længere periode, eller du som træner har en atlet, som italesætter dette, bør du søge sparring hos Team Danmark eller hos læge eller anden sundhedsfaglig person.
Der kan være flere årsager til, at menstruationen udebliver. Inden for elitesport kan et for lille energiindtag fra kosten i forhold til en given træningsmængde være en udløsende faktor (Læs om såkaldt relativ energimangel (REM-S) her).
Årsagen til udebleven menstruation bør udredes, så en regelmæssig cyklus så vidt muligt genetableres. Det vil potentielt kunne give et øget træningsudbytte og mindske risikoen for skader.
...
Team Danmarks eksperter inden for temaet har udarbejdet et populært videnskabeligt overblik, hvor ovenstående pointer behandles og uddybes.
Yderligere
information
Kontakt
-
Peter Møller Christensen
Sportsfysiolog
Telefon:2712-1998
E-mail:[email protected] -
Majke Jørgensen
Ernæringsfysiolog
Telefon:2530-5907
E-mail:[email protected] -
Christoffer Brushøj
Læge
Telefon:2729-2068
E-mail:[email protected]
Links
-
Videnskabeligt overblik
Team Danmarks eksperter inden for temaet har udarbejdet et populært videnskabeligt overblik, hvor ovenstående pointer behandles og uddybes.