Akutte skader
Her finder du gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du får en akut skade.
En akut skade opstår typisk i forbindelse med en kraftig eller eksplosiv bevægelse med maksimal kraftudfoldelse eller hurtigt retningsskifte.
Ved akutte skader bliver ledbånd, sener, muskler eller knogler påvirket ud over deres normale evne til at strække og til at give efter. Er du ude for en akut skade, kan du ved at følge PEACE & LOVE-guiden herunder forkorte den efterfølgende skadesperiode og få gode råd til, hvordan du bedst behandler skaden.
Det kan være en god idé at besøge en fysioterapeut og få gode råd til, hvordan du bedst kommer dig. Hvis du er i tvivl, om der er opstået brud på knogler, overrivning af ledbånd eller lignende, bør du altid konsultere læge.
Smertestillende medicin
Hvis du oplever smerter, efter du har udført PEACE & LOVE og aflastet området, kan du overveje at tage smertestillende medicin, idet det giver ro i området. Smertestillende medicin bør i første omgang være paracetamol, der findes som Panodil-, Pinex- og Pamol-tabletter.
Hvis du stadig har mange smerter på trods af rådene omkring PEACE & LOVE, og du har forsøgt at lindre med paracetamol, så kan du supplere den smertestillende behandling med NSAID (gigtpiller) som f.eks. Ipren eller Ibuprofen. Det er vigtigt, at du ikke tager smertestillende medicin blot for at komme hurtigt i gang med træning. Forskning viser, at NSAID kan hæmme de positive effekter ved træning og forsinke helingen efter en skade. Derudover kan det bl.a. give mavesmerter (hyppigt) og hjerteproblemer (meget sjældent). Behandling med NSAID bør derfor være så kort som muligt.
Ved behov for at kombinere smertestillende medicin efter en akut skade bør det ske i samråd med læge.
Yderligere
oplysninger
Kontakt
-
Alejandro Martinez Bugge
Fysioterapeut
Telefon:7021-8191
E-mail:[email protected] -
Marlene Søby Vestergaard
Fysioterapeut
Telefon:2092-4077
E-mail:[email protected] -
Martin Baun
Fysioterapeut
Telefon:7021-8191
E-mail:[email protected] -
Michael Ries Dünweber
Fysioterapeut
Telefon:2896-1104
E-mail:[email protected] -
Thøger Persson Krogh
Læge
Telefon:6170-5863
E-mail:[email protected] -
Christoffer Brushøj
Læge
Telefon:2729-2068
E-mail:[email protected] -
Jakob Guldager
Fysioterapeut
Telefon:2876-1633
E-mail:[email protected]
Links
-
Guidelines om hjernerystelser
DIF har i samarbejde med læger og fysioterapeuter udarbejdet guidelines i forhold til hjernerystelser, og hvordan du vender tilbage til sport.
-
Skadesforebyggende træning
Du kan aldrig sikre dig 100 % mod at blive skadet, men specifikke øvelser og træningsprogrammer kan nedsætte risikoen for skader i bestemte sportsgrene.