Læs om compassion i elitesport og prøv compassion-øvelser udviklet til at fremme både trivsel og præstation.

Compassion er et relativt nyt begreb i elitesport og kan bedst beskrives som et redskab til at fremme præstation og trivsel på én gang. Et redskab, der tager hensyn til den menneskelige hjernes behov for balance og tryghed, men samtidig har fokus på at stille krav, udfordre og levere resultater i et præstationsmiljø.

Compassion er bygget op omkring tre flows, som alle er lige vigtige og må udvikles på samme tid:

  •  At kunne give compassion til andre
  • At kunne modtage compassion fra andre
  • At kunne give compassion til sig selv (self-compassion)

Compassion er en færdighed, du kan træne

Via linket herunder finder du en række øvelser rettet mod alle tre flows. Hvis du er bekendt med compassiontræning, kan du fint bruge øvelserne enkeltstående. Er du ny i din træning, anbefaler vi dig at tage dem i rækkefølge, da nogle af de senere øvelser trækker på de erfaringer, du gør dig i de første øvelser. Vi anbefaler, at du lytter til introduktionerne til øvelserne første gang, du laver dem. 

Lyt til Team Danmarks compassion-øvelser her

Træn gerne compassion dagligt. Ligesom med al anden træning får du det udbytte, du selv lægger i træningen. Compassion er en færdighed, du kan træne, men det kræver vedholdenhed og en accept af, at du ikke nødvendigvis mærker den store forandring med det samme – det kommer over tid.

Mere om compassion og hjernen

Compassion bliver ofte fejlfortolket som noget blidt og blødt, som slet ikke har sin gang i elitesport. Men compassion handler om at have vores egen og andres trivsel på sinde og have visdom og mod nok til at træffe de rigtige beslutninger – også når de er svære. For rigtig at forstå, hvad der er på spil, er vi nødt til at dykke kortvarigt ned i den menneskelige hjerne. 

Hjernen kan groft sagt opdeles i tre følelsesregulerende systemer. Trusselssystemet, motivationssystemet og det beroligende system.

  • Trusselssystemet er vores stærkeste system og gør os i stand til at reagere hurtigt og instinktivt, når vi møder en fare, ved enten at kæmpe, flygte eller fryse i situationen. Systemet har altså den primære funktion at beskytte os og sikre vores overlevelse og bliver ofte refereret til som vores ”alarmknap.”
  • Motivationssystemet er præget af ønsket om at opnå noget og hele tiden at blive bedre. Det kan være en jagt på medaljer, succes, ros fra en træner eller holdkammerat. Motivationssystemet sikrer, at vi hele tiden er i ”drive”-mode og udvikler os.
  • Det beroligende system hjælper os til at føle os forbundet til noget eller nogen. Det er typisk her, hvor vi udskifter vores modus fra en konstant ”gøren” til en ”væren”. Det kan også associeres med et præstationsfrit rum, hvor vi kan føle os trygge og rolige.

I elitesport tror vi ofte, at vi befinder os i motivationssystemet, hvor vi jagter optimering og gode resultater. Men tit er vi lige så meget ovre i vores trusselssystem, hvor vi f.eks. frygter ikke at være gode nok eller ikke at kunne leve op til omverdenens eller vores egne forventninger.

Alt imens glemmer vi vores beroligende system, som egentlig skal sikre os en mere bæredygtig atlet- eller trænerkarriere. Ved at træne compassion, fokuserer vi aktivt på vores beroligende system, og giver derved vores hjerne bedre betingelser for at restituere og reflektere og dermed sikre en optimal udvikling for vores sportslige karriere.

Yderligere

oplysninger

Kontakt

Links

  • Compassion-øvelser

    Team Danmarks sportspsykologiske konsulenter har udviklet en række compassion-øvelser. Øvelserne kan bruges enkeltstående eller sammenhængende i den rækkefølge, du ønsker.

Tilmeld dig vores nyhedsmail