Store sportslige triumfer, krydret med hjerteskærende øjeblikke har gjort 2021 til noget helt særligt. Midt i en verdensomspændende coronapandemi har de danske sportsstjerner samlet Danmark som måske aldrig før.

27. januar 2022

Beretning af Team Danmarks formand, Lars Krarup, fra '2021 - Kort fortalt'.

Klik her og læs '2021 - Kort fortalt' online eller download som PDF her

...

Usædvanligt. Historisk. Jubelår. Dansk verdensklasse. Det er næsten svært at finde de rette ord for sportsåret 2021. Danske atleter har gennem hele året leveret den ene pragtpræstation efter den anden - og det endda i skyggen af coronapandemien, som også i 2021 har dikteret vilkårene.

Da vi gik ind i 2021, var vi meget spændte på, hvor dansk eliteidræt stod på baggrund af en coronapandemi, der har gjort det svært at være eliteatlet. Igen i år har aflyste konkurrencer og stor usikkerhed om stort set alt været et grundvilkår. Alligevel har atleter og trænere været på et niveau, hvor kun få andre lande kan være med, når vi tager befolkningsstørrelsen i betragtning.

Den danske succes er bredt fordelt over mange sportsgrene. Igen i år har dansk cykling markeret sig utrolig stærkt, og har til EM, VM og OL hentet mange medaljer ligesom landevejsrytterne har markeret sig med store sejre og flotte podiepladser i de allerstørste løb. Fodbold-EM på hjemmebane i Parken skabte eufori og fællesskabsfølelse langt udover sporten. I badmintonhallen har Viktor Axelsen gået fra den ene sejr til den anden. Og i håndboldhallen har først herrelandsholdet og kvindelandsholdet indrammet året flot med VM-guld til herrerne i januar og VM-bronze til kvinderne i december.

Medaljerus i coronaens skygge

De udskudte OL og PL blev afholdt uden tilskuere og under strenge restriktioner. Atleter, trænere og forbund har været under et enormt pres op til de udskudte lege, og de har sammen med Team Danmark været nødt til at skrotte stort set alle planer og på meget kort tid lægge nye. Alligevel formåede atleter og trænere at præstere på højeste hylde i Tokyo med 11 medaljer til OL og 5 medaljer til PL.

At Danmark stadig vinder så mange medaljer viser, hvor godt og professionelt, der bliver arbejdet i forbundene. Ingen skal tage lyset fra atleterne, men jeg vil gerne fremhæve og hylde landstrænerne og forbundene for deres arbejde under svære vilkår. Det er ganske enkelt verdensklasse, det de har leveret under pandemien

 

Medaljer og mennesker

Medaljer til OL, PL, VM, EM osv. kan dog aldrig stå som det eneste succeskriterium. Vi bryster os af, at vi i Danmark udvikler eliteidrætten ansvarligt. Det betyder helt konkret, at vi i Danmark ikke vil vinde medaljer for enhver pris. I vores tilgang til eliteidræt arbejder vi sammen med forbundene med atleten centrum, hvor det handler om, at atleten skal lykkes med at nå sine drømme og sit fulde potentiale både på og uden for banen. Skal du lykkes på den lange bane kræver det derfor fokus på ’det hele menneske’ og ikke udelukkende fokusere på det sportslige potentiale. Du præsterer bedst, når der er balance i dit liv, og du trives i din hverdag.

Derfor er der heller ingen modsætning mellem præstationer og trivsel. Tværtimod. Jeg er glad for, at trivsel blandt atleterne er en højt prioriteret opgave. Et godt eksempel er, at der bliver taget hånd om atleter, der efter et OL kan opleve tomhed, manglende motivation og mål. Fænomenet kaldes OL-blues og Team Danmarks sportspsykologer har i efteråret kontakt med alle de atleter, der var i Tokyo for at høre, hvordan de har det, og om der er noget, vi eller deres forbund kan hjælpe med.

 

Tak for støtten 

Udskydelsen af OL, PL og en lang række andre mesterskaber har betydet et massivt pres på Team Danmarks midler og muligheder for at investere i forbundenes elitearbejde. Det drejer sig bl.a. om økonomi til træneransættelser, direkte støtte til atleter, træningslejre, nyt udstyr osv. Endnu engang har Salling Fondene vist sin store opbakning til atleterne og dansk eliteidræt med en rekordstor donation på 50 millioner kroner til Team Danmark og vores forberedelse til OL i Paris. En række andre virksomheder og fonde bidrager også til vores arbejde, og der er en uundværlig opbakning til dansk eliteidræt, som gør en enorm forskel for vores muligheder for at støtte atleter, trænere og forbund. Det er vi taknemmelige for, og vi arbejder fokuseret på, at endnu flere danske virksomheder kommer med som partnere til gavn for dansk eliteidræt.

 

Forventninger til 2022

2021 har endnu engang vist, hvordan eliteidrætten samler Danmark og spreder glæde og stolthed.

OL og PL i Paris 2024 er kun to et halvt år ude i fremtiden, og sammen med forbundene er vi i fuld gang med at planlægge vores indsatser. I mellemtiden har atleterne en masse konkurrencer - både olympiske og ikke olympiske sportsgrene - hvor de vil gøre alt, hav de kan for at vinde guld til Danmark. Og jeg kan love, at Team Danmark vil stå lige bag dem.

Det virker som om, at hele Danmark har følt med atleterne og bakket dem op i 2021 – både når Dannebrog er gået til tops, eller når en livslang drøm er bristet. Den opbakning håber og tror jeg også, vi vil opleve i 2022, som forhåbentlig bliver endnu et stort sportsår for Danmark.

Yderligere

oplysninger

Kontakt

Læs og download

  • 2021 - Kort fortalt

    Læs om året der gik i dansk eliteidræt i '2021 - Kort fortalt' online på din mobil eller tablet.

  • 2021 - Kort fortalt som PDF

    Download '2021 - Kort fortalt' som printvenlig PDF.

Tilmeld dig vores nyhedsmail