Pengespil er underholdende for de fleste, men for nogle tager interessen overhånd, og de udvikler en problematisk spilleadfærd, som i værste tilfælde kan udvikle sig til afhængighed (ludomani).

For en eliteatlet kan spilleadfærden være forstyrrende og problematisk i forhold til sporten, uden at der behøver at være tale om ludomani.

Det er vigtigt at sætte tydelige rammer for spillekulturen for at sikre et sundt og fokuseret elitesportsmiljø. Derfor har Team Danmark sammen med DIF, ADD og en række specialforbund udviklet en fælles spillepolitik.

Fakta

 • Cirka 125.000 voksne danskere har i varierende grad problemer med pengespil
 • Center For Ludomani vurderer, at eliteudøvere tilhører en risikogruppe, der bruger mere tid på spil end gennemsnittet
 • Næsten tre gange flere drenge end piger har problemadfærd i forhold til pengespil

Balanceret spiladfærd

En balanceret spiladfærd er i relation til elitesport karakteriseret ved, at spillet har et omfang, der ikke flytter fokus og energi fra atletens sportslige udvikling, og som heller ikke medfører sociale eller økonomiske vanskeligheder for den enkelte atlet, træner eller leder.

Atleter udgør risikogruppe

Center For Ludomani vurderer, at eliteudøvere tilhører en risikogruppe, der bruger mere tid på spil end gennemsnittet.

Ifølge Center For Ludomani skyldes det tre faktorer:

 • Eliteudøvere er mere konkurrenceorienterede end normalbefolkningen
 • Eliteudøvere har ofte stor viden og interesse inden for sport 

Eliteudøvere har ofte har en opdelt hverdag, der betyder, at de har mulighed for at bruge meget tid på spil.

DIF’s e-læringsplatform finder du to moduler omkring sport og pengespil målrettet hhv. trænere g atleter:

 • Uddannelse af trænere – her trænere få grundlæggende viden omkring sport og pengespil, teste deres egen viden og blive introduceret til spillepolitikken.
 • Viden til atleter – modulet er bygget op som et redskab, der kan bruges på træningslejre mv. for at starte en samtale om gode spillevaner, tage temperaturen på dit hold og tale om regler og rammer. Modulet kan også tages af den enkelte atlet f.eks. i forbindelse med udtagelse til landshold mv.

Støtte og behandling

Er du i tvivl, om du er ved at udvikle en uhensigtsmæssig spilleadfærd eller ludomani, eller er du bekymret for en ven, dit barn eller en atlet, du er træner for, kan du finde vejledning om støtte og behandling hos Center for ludomani.

Matchfixing

Matchfixing er et stigende problem inden for sport på alle niveauer. Inden for elitesport er det særligt vigtigt med en sund kultur omkring sport og pengespil.

Kulturministeriet, Danmarks Idrætsforbund (DIF), Dansk Boldspil-Union (DBU), Danske Spil, Oddset og Anti Doping Danmark står bag det fælles nationale initiativ Stopmatchfixing.dk.

Man har pligt til at kontakte Stopmatchfixing.dk, hvis man har kendskab til eller mistanke om matchfixing eller andre aktiviteter, der er forbudt ifølge idrættens regler, herunder spil på egne kampe, misbrug af intern viden mv.

Yderligere

oplysninger

Kontakt

Links og dokumenter

 • Center for ludomani

  Nordens største center for behandling og forebyggelse af ludomani. Behandling til mennesker, der har problemer med spil, og til deres nærmeste pårørende.

 • Stop matchfixing

  Kulturministeriet, Danmarks Idrætsforbund (DIF), Dansk Boldspil-Union (DBU), Danske Spil, Oddset og Anti Doping Danmark står bag det fælles nationale initiativ Stopmatchfixing.dk.

 • Spillepolitik

  Team Danmark, DIF og Anti Doping Danmarks fælles spillepolitik.

 • DIF e-læring

  På DIF’s e-læringsplatform finder du to moduler omkring sport og pengespil målrettet hhv. trænere g atleter.

TEAM DANMARK