Vægt og kropssammensætning har stor betydning i de fleste sportsgrene, og det kan ske, at atleter udvikler et forstyrret forhold til kosten. 

Inden for konkurrence og eliteidræt er det vigtigt at være opmærksom på tegn på forstyrret spisning og andre tidlige tegn på udvikling af en spiseforstyrrelse. På denne side finder du information om forstyrret spisning, Relativ energimangel i sport - REM-S og vigtig viden om forebyggelse af spiseforstyrrelser i eliteidræt. Siden henvender sig til dig, som er atlet, træner, forælder eller på anden måde er engageret i idrættens verden.

De kulturer og sociale miljøer, vi befinder os i, udsætter os for meget forskelligartede oplevelser og påvirkninger. Især det nære miljø og omgangskreds samt vores idoler har indflydelse på vores valg (bevidste som ubevidste) og kan påvirke vores adfærd. Inden for forskellige sportsgrene findes der kulturer og normer omkring vægt, krop og udseende. For eksempel anses det som godt at være slank og let i nogle sportsgrene, mens det tilstræbes at være stærk og tung i andre sportsgrene. Disse kulturer og normer er ofte opstået som følge af krav til æstetikken og/eller præstationsevnen i idrætten.

Spiseforstyrrelser blandt sportsudøvere

Spiseforstyrrelser blandt sportsudøvere

Team Danmark har sammen med DIF lavet folderen ’Spiseforstyrrelser blandt sportsudøvere – forebyggelse og behandling’. Læs folderen her

I forsøget på at optimere vægt og kropssammensætning kan det ske, at nogle atleter udvikler et forstyrret forhold til kosten. Det er vigtigt, at trænere, ledere, forældre og andre med berøringsflade til atleter udviser en informerende og ikke-dømmende adfærd. Ved at tilbyde en varieret kost med et passende energiindhold, skabes det bedst mulige grundlag for, at en fornuftig kropssammensætning kan opretholdes.

Som eliteatlet skal du være opmærksom på, om du selv eller nogen omkring dig udviser tegn på forstyrret spisning og andre tidlige tegn på udvikling af en spiseforstyrrelse. Hvis du har mistanke herom, er det meget vigtigt, at du er med til at bringe det i tale. Derudover er det afgørende, at du ved, hvor du kan henvende dig, og at der er hjælp at hente. Dette ansvar har du, men det har andre omkring dig også. Sammen kan I tage hånd om det, ved at være med til at bringe det i tale samt ved at opsøge hjælp.

default-thumbnail

Spiseforstyrrelser

Interview med Team Danmarks læge Christoffer Brushøj.

Hvad skal du være opmærksom på?

Som ressourceperson i kontakt med sportsudøvere har du et stort ansvar. Derfor bør du reagere, så snart du fornemmer, at en sportsudøver begynder at fokusere overdrevent på mad, vægt og kropssammensætning. Jo tidligere problemet bliver opdaget og italesat, desto lettere er det at gribe ind og vende den negative adfærd.

Læs mere om tegn på forstyrret spisning og spiseforstyrrelser her

Hvordan kan du forebygge spiseforstyrrelser?

Både som træner og som atlet er det vigtigt, at du er bevidst om at vægt, kropssammensætning og udseende kan være ømtålelige emner - især for unge i puberteten.

Klik her og se en række forslag til, hvad du som ressourceperson især bør være opmærksom på i din kontakt med atleterne for at forebygge uhensigtsmæssig spiseadfærd og spiseforstyrrelser

Relativ energimangel i sport – REM-S

REM-S er et syndrom, der opstår ved for lavt energiindtag i forhold til energiforbrug. Ved REM-S bliver energiindtaget for lavt til at understøtte de funktioner i kroppen, som er involveret i at opretholde optimal sundhed og præstation, hvilket kan have negative konsekvenser for både den fysiologiske og den psykologiske sundhed og trivsel.

Læs mere om REM-S her

E-læring om spiseforstyrrelser

Danmarks Idrætsforbund har udviklet et e-læringsmodul, som blandt andet henvender sig til trænere og forældre. Her kan alle lære mere om spiseforstyrrelser foran skærmen. Det er gratis at hente ’kurset’, men det kræver, at du opretter dig i systemet.

Læs mere og tag kurset online her

Team Danmarks procedure vedr. spiseforstyrrelser

Team Danmark har udfærdiget en procedure for henvisning af Team Danmark-støttede atleter til ekstern klinisk psykolog for at sikre et korrekt udredningsforløb, der samtidig tager højde for tavshedspligt og fortrolighed omkring atleten.

Læs og downlad Team Danmarks procedure vedr spiseforstyrrelser her

Yderligere

oplysninger

Kontakt

Links

  • Kend dit energibehov

    Beregn hvor meget energi, din krop har behov for, afhængig af hvor meget og hvor hårdt du træner.

  • Hvor meget væske har du brug for?

    Lav din egen væsketest for at regne ud, hvor meget det er nødvendigt at drikke før, under og efter konkurrence og træning.

  • Spiseforstyrrelser

    Hvad er spiseforstyrrelser, og hvad skal du f.eks. som træner eller forældre være opmærksom på? Her finder du information om spiseforstyrrelser i eliteidræt samt forebyggelse og behandling af spiseforstyrrelser.

Tilmeld dig vores nyhedsmail

 
TEAM DANMARK