I aften sender DR programmet ’Talentet – hele familiens kamp’. Team Danmarks tilgang til talentarbejder er baseret på evidens og den nyeste viden, og vi har blandt andet formuleret en række gode råd til forældre med børn og unge med sportsligt potentiale.

03. juli 2018

Hvordan skal min rolle som mor eller far være, hvis jeg skal understøtte mit barns sportslige udvikling bedst muligt? Det er et spørgsmål mange forældre stiller sig, og derfor er glædeligt, at DR i aften sætter fokus på en række familier med talentfulde børn og unge.

Grundlæggende kræver det støtte og opbakning fra familien, hvis et talent skal have mulighed for at forfølge sine sportslige drømme, men det er en balancegang, for hele familiens fokus bør ikke være på barnets eller den unges sportslige udvikling. Det kan medføre et alt for stort pres på det enkelte barn. Nogle kan for eksempel føle et meget stort ansvar for at præstere hele tiden for at gøre familien tilfreds og andre vil føle, at familien risikerer at kollapse, hvis man ikke længere har lyst til at forsætte.

Fakta: Syv gode råd til forældre

  1. Lad gerne dit barn træne meget, men husk, at træningen gerne må være sjov. Målrettet træning er vigtigt, men det behøver ikke at udelukke sjov og legende træning.
  2. Støt dit barn i selv at tage initiativ til træning. At tage initiativ skaber gode forudsætninger for langsigtet motivation. Dette kræver, at dagligdagen ikke allerede er fyldt op med planlagt træning.
  3. Lad gerne dit barn dyrke flere sportsgrene. Mange af de bedste atleter specialiserer sig faktisk først sent.
  4. Vær tålmodig. Godt talentarbejde handler ikke om at vinde medaljer i ungdomsårene, men om at skabe mulighed for, at talenter kan udvikle sig til senioratleter på højeste internationale niveau.
  5. Lad dit barn fejle. At håndtere modgang er en vigtig færdighed. Det er svært at lære, hvis man aldrig får lov at opleve modgang.
  6. Interesser dig i hele dit barns liv. Når sporten fylder meget, er det let kun at snakke om den. Men det er vigtigt at vise interesse for alle dele af barnets liv og at vise, at du elsker ham eller hende, uanset hvordan de præsterer i sporten.
  7. Engager dig ikke kun i dit eget barn, men i dit barns sportsmiljø. Gode talentmiljøer er kendetegnede ved god dialog mellem sportsmiljø, skole og familie. Hjælp til i klubben, snak med trænerne osv.

Der findes ikke en fastlagt model, man som familie skal agere ud fra. Hver familie skal finde sin vej, men det kræver det stor støtte og opbakning fra familien, hvis et talent skal have mulighed for at udvikle sig sportsligt og forløse sit potentiale.

Det er heldigvis muligt at udvikle talentfulde børn og unge til verdensklasseniveau i Danmark, og langt de fleste forældre navigerer flot mellem at være mor og far og en uvurderlig og meget sund støtte for deres børns sportslige udvikling. Danmark er et af de lande, som vinder flere medaljer end vores befolkningsstørrelse berettiger os til, og det er netop fordi, der meget ofte er kvalitet, viden og kompetencer blandt trænerne, som skaber muligheder for de danske talenter til at blive verdens bedste atleter. Derfor er det bedste talentarbejde langsigtet og arbejder hele vejen rundt om talentet.

Det skal være muligt, at prioritere andre ting i livet som for eksempel uddannelse som ungt talent. Det er kun med til at understøtte den sportslige udvikling. Det nytter ikke noget, at man tror man skal vinde alt som 14-årig, hvis man sigter efter at blive den bedste på seniorniveau.

Der er ingen logik i, at et talent skal træne maksimalt og toppe i en meget tidlig alder. 10.000 timers reglen er en hårdnakket myte, som forskningen har modbevidst, og det er langt vigtigere at dosere sin træning, så man topper på de rigtige tidspunkter. Det betyder også, at en families opbakning skal doseres, så der kan skrues op og ned i de rigtige perioder. Det kræver et langsigtet fokus, og selv om vi alle godt kan lide at vinde, er det vigtigste ikke at blive det bedste talent. Det er langt vigtigere, at blive den bedste på den lange bane.

Fakta: Læs mere om sundt talentarbejde

Team Danmarks talentarbejde er baseret på den stærke værdier og på den nyeste viden. Du kan læse meget mere om talentarbejde på Team Danmarks hjemmeside. Her kan du bl.a. læse om ’Aldersrelateret Træningskoncept 2.0’ og ’Værdisæt for talentudvikling i dansk idræt’, som er formuleret i samspil med Danmarks Idrætsforbund. Læs mere her.

Yderligere

oplysninger

Link

  • Talentarbejde

    Team Danmarks talentarbejde er baseret på den stærke værdier og på den nyeste viden.

Tilmeld dig vores nyhedsmail