Fire dage før afgang til VM fik den danske roer Christina Juhl Johansen at vide, at hun har en blodprop i hver lunge. En hård besked som ændrede hendes hverdag på et splitsekund. Nu kæmper hun for at komme tilbage og får blandt andet hjælp af Team Danmarks sportspsykologiske konsulent til at tackle de tanker og følelser, hun er ramt af.

01. November 2018

Efter flere måneders uvished fik Christina Juhl Johansen i august endelig vished. Vished om hvad der var galt, siden hun ikke ”følte sig på toppen”. Og selvom ingen ønsker at få at vide, at de har en blodprop - og slet ikke to - så var det alligevel en lettelse for den danske roer, da hun fik beskeden.

Vi spoler tiden et år tilbage. På det tidpunkt var Christina Juhl Johansen og makkeren Lærke Berg Rasmussen lige kommet hjem fra VM med en bronzemedalje. Inden da havde de også taget medaljer ved world cup’en, og de havde vundet sølv til EM. Fremtiden så lys ud, og duoens håb og drømme om OL i Tokyo 2020 levede i bedste velgående.

I dag ser tingene anderledes ud. Under en træningssamling i Portugal i foråret mærkede Christina Juhl Johansen første gang, at der var noget galt. I august fik hun så beskeden, der ændrede hendes hverdag. Blot fire dage før Christina Juhl Johansen skulle til VM, fik hun at vide, at hun har en blodprop i hver lunge. Og pludselig måtte den danske roer se sine kammerater rejse til VM, mens hun skulle slappe af og hvile sig i Danmark.

Det er virkelig sådan helt surrealistisk at få at vide, at man har en blodprop. Jeg havde ikke selv tænkt tanken, at det skulle være det. Jeg er jo ung og frisk, som jeg har fået at vide så mange gange af lægerne, at jeg jo ikke som sådan er i risikogruppen for at få en blodprop. Så det var med blandede følelser, da jeg fik beskeden, for jeg var også på en eller anden måde lettet over at få at vide, hvad det var, der var galt med mig. Jeg havde følt længe, at jeg ikke var rask, så jeg var egentlig rigtig lettet over at få at vide, at jeg faktisk fejlede noget, men igen - det var sådan en syret følelse, for der er jo ikke nogen, der har lyst til at få at vide, at de har en blodprop og slet ikke at få at vide, at de har to.
Christina Juhl Johansen

Trods lettelse oplevede Christina Juhl Johansen også et kæmpe tomrum, da hun havde fået beskeden. Det skyldtes, at hun skulle blive i Danmark, mens hendes kammerater rejste til VM, og dermed så Christina Juhl Johansen ikke de andre roere i fem uger. I den tid skulle hun hvile sig, selvom hun havde mere lyst til at træne og til at ro. At gøre de ting hun plejede at gøre. Men kroppen var ikke klar.

I den periode havde jeg et kæmpe savn til sporten og et kæmpe savn til det, jeg normalt laver. Jeg havde lyst til at træne. Jeg havde lyst til at tage ned og ro. Jeg havde lyst til at tage ned og lave alt det, jeg plejede at lave og alt det, jeg gerne vil lave i forhold til de drømme og mål, jeg har, men det kunne jeg jo ikke, for min krop var ikke klar.
Christina Juhl Johansen

Samtaler med sportspsykologisk konsulent

I den periode var hun hele følelsesregistret igennem, og hendes mor og hendes kæreste måtte lægge ører til meget. Derfor var det rart for Christina Juhl Johansen at supplere hjælpen og støtten fra familien med samtaler med Team Danmarks sportspsykologiske konsulent Gregory Michael Diment.

Han har hjulpet mig rigtig meget igennem det her. Man kan ikke selv styre de tanker, man har, og det er måske også en vigtig del af alt det her at vide. Man skal lige pludselig lære at håndtere en sygdom, man ikke lige var forberedt på, at man skulle kunne håndtere. Og man skal også være klar på, at ens hverdag lige pludselig ser anderledes ud. At man egentlig troede, at man skulle til VM, og så får man at vide i løbet af et par timer, at det skal man ikke alligevel, og at man faktisk skal være derhjemme og slappe af og blive rask igen, fordi man sådan set er syg.
Christina Juhl Johansen
Og det har været rigtig godt at kunne snakke med Gregory om, fordi han ikke har været farvet af at være min mor eller være min kæreste, for de har også lagt ører til rigtig meget. Så kan Gregory komme med nogle input og hjælpe mig lidt videre og hjælpe mig med at snakke om: ’Jamen det er okay’, og de valg, der er blevet truffet undervejs, det er de rigtige valg, der har været taget på de tidspunkter, som de er taget på. Så der er ikke nogen grund til at blive bagklog eller begynde at tænke: ’Jamen jeg skulle bare have gjort det her i stedet for’ eller ’hvad nu hvis jeg havde gjort sådan og sådan? Havde jeg så ikke haft nogen blodpropper?’ Alle de her tanker, som fylder, også den her skyldfølelse et eller andet sted… Om det kan have været noget, jeg har gjort? Eller hvorfor? Hvorfor får jeg en blodprop? Det burde jeg jo ikke. Hvad er det, jeg har gjort galt? Hvad er det, der sker?
Christina Juhl Johansen

Jagter stadig OL-drømmen

I dag er Christina Juhl Johansen midt i en genoptræningsperiode, og hun får blodfortyndende medicin indtil februar. Hun missede VM, og hun og makkeren Lærke Berg Rasmussen har ikke fået roet det, de gerne ville. Men det store mål og drømmen om OL er der stadigvæk. Den er måske bare lidt længere væk. Lige nu håber Christina Juhl Johansen at genfinde sin kraft og styrke, og at lungerne ikke har taget for meget skade. Selv er hun bevidst om, at hun som roer er afhængig af, at hendes lunger fungerer, og at kroppen generelt er i super god form.

Jeg håber ikke, at det her har nogen betydning i forhold til at kunne komme tilbage. Jeg håber, at det bare er et bump på vejen. Måske et lidt stort bump, det kan vi godt blive enige om, men jeg håber, at drømmen stadig kan opnås, og at målet kan indfries.
Christina Juhl Johansen
Lige nu er det vigtigt for mig, at jeg tager et skridt ad gangen, fordi ellers bliver det for uoverskueligt, når jeg sidder og skal ro på romaskinen, hvis der ikke lige står de samme tal, som der gjorde for et år siden. Så lige nu er jeg nødt til på en eller anden måde at prøve at acceptere det lidt og tænke: 'Jamen sådan er det lige nu, men i morgen er det forhåbentlig lidt bedre'.
Christina Juhl Johansen

Yderligere

oplysninger

Kontakt

Links

  • Video

    Interview med Christina Juhl Johansen

  • Sportspsykologi

    Team Danmarks arbejde med sportspsykologi

Tilmeld dig vores nyhedsmail