Eliteidrætten taber, hvis DR Sporten ikke længere bringer daglige sportsnyheder på tv. Kendskab til atleter er en forudsætning for den brede opbakning og til at imødekomme nogle af de udfordringer, de har på deres vej til verdensklasse.

20. september 2018

Af Lone Hansen

Vejen til verdensklasse handler ikke kun om at øve sige i 10.000 timer, og så er den medalje i skabet. At udvikle verdensklasse er langt mere komplekst og handler om viden, kvalitet, de rette trænerkompetencer, samarbejde og støtte fra omgivelserne og hjælp og støtte fra eksperter. Vi er bekymret for, at forståelsen for atleternes særlige behov bliver mindre fremover, efter DR har meldt ud, at der ikke længere skal produceres daglige sportsnyheder til tv. Realiseres den beslutning står eliteidrætten med en stor udfordring.

DR Sporten er en vigtig aktør i dansk eliteidræt og været med til at øge kendskabet til de bedste danske atleter og skabe forståelse for den særlige danske eliteidrætsmodel.
De giver dagligt atleterne et menneskeligt ansigt ved at fortælle historier rundt om dem, så nyhedsdækningen ikke kun er resultatformidling. De er dygtige til at formidle historier om atleters vej til verdensklasse i en lang række af de idrætsgrene, hvor Danmark præsterer på højeste niveau.

Det er ikke mange uger siden, at DR viste VM i sejlsport fra kajen i Aarhus, hvor hele Danmark på fremragende vis blev indført i sejlsportens spændende og komplekse verden, som har givet Danmark store oplevelser og mange medaljer. Det er også DR, som har givet kvindelandsholdet en platform, hvor vi alle er kommet til at holde af spillere som Pernille Harder og Nadia Nadim. Vi er kommet til at kende Maja Alm som en mangedobbelt verdensmester i orienteringsløb, og vi bliver stolte og glade, når hun endnu engang lykkes med at hente guld til Danmark.

Kendskab en forudsætning for opbakning
Hvis eksponeringen af eliteidrætten på en public service-kanal svækkes, bliver de kommercielle muligheder for atleter, specialforbund og Team Danmark mindre. Det er dog mindst lige så bekymrende, hvis der ikke længere er en nyhedsflade på tv, som er med til at udbrede forståelsen for, hvad der kræver at udvikle verdensklasseatleter i Danmark. Så står vi over for et endnu større problem på den lange bane.

I virkeligheden er det ret banalt. Hvis vi ikke kender atleterne og forstår, vejen til at vinde medaljer til Danmark, så har vi langt sværere ved at begejstres og glæde os over deres præstationer. Hvis vi ikke kender sejlerne og ikke har indsigt i, hvor dygtig man skal være for at hente medalje til eksempelvis et VM i sejlsport, vil vi i mindre grad sætte pris på præstationerne og samles som nation, når danske atleter gør det godt. Vi vil samtidig få svært ved at forstå, hvilke udfordringer de og eliteidrætten står over for, hvis den slags historier ikke længere udfoldes i de daglige sportsnyheder.

Den danske eliteidrætsmodel er en international succeshistorie, og Danmark er blandt verdens mest succesrige eliteidrætsnationer. Vi vinder langt flere medaljer end Danmarks størrelse og samfundsmæssige investering berettiger os til. Vi gør det samtidig med, at vi tager et socialt ansvar for de dygtigste atleter, så de ud over at udvikle verdensklasse også har muligheder for at dygtiggøre sig uden for eliteidrættens verden. Modellen skal konstant udvikles, men fundamentet skal vi holde fast i. Team Danmark, atleter og forbund har brug for en bred forståelse for, hvordan vi understøtter og udvikler elitemodellen, så den modsvarer de udfordringer atleterne står over for.

Sammenhængskraften taber
Det kræver stor opbakning fra en lang række aktører i og uden for idrættens verden. Team Danmark koordinerer og udvikler eliteidrætten i Danmark, og vi løfter opgaven i tæt samspil med specialforbund, uddannelsesinstitutioner, vidensmiljøer, kommuner, kommercielle partnere og naturligvis Danmarks Idrætsforbund. De har hver især en forståelse for dels eliteidrættens værdi for Danmark og i særdeleshed også, hvilke udfordringer eliteatleter står med for at kunne lykkes.

En verdensklasseatlet som Maja Alm er eksempelvis snart færdig som tandlæge på Aarhus Universitet. Det er lykkedes, fordi universitetet har givet hende muligheder for at uddanne sig på fleksible vilkår. Det tilbyder universitet fordi, de forstår, hvad der skal til for en atlet kan uddanne sig ved siden af eliteidrætten.

DR Sporten har formået at løfte sin public service-rolle og oplyse om, hvordan Danmark arbejder med eliteidræt. De har derfor givet os alle mulighed for at forstå atleterne og for at være med på sidelinjen, når Danmark viser verdensklasse på den internationale scene. Nu har vi endnu ikke fået konkretiseret, hvordan DR fremover vil dække eliteidrætten, men tilbage står, at vi har brug for, at DR er med til at fortælle om dansk eliteidræt, og vi vil kæmpe for, at den ikke forsvinder i et nyt mediebillede.

Vi risikerer at miste noget værdifuldt. For eliteidrætten binder os sammen som nation på kryds og tværs af køn, alder, uddannelse, sociale skel og geografi. Den sammenhængskraft bliver mindre, hvis den danske eliteidræt mister sit vindue i DR Sportens daglige nyhedsdækning.

Tilmeld dig vores nyhedsmail