Alt for mange atleter oplever trusler og dybt ubehagelige beskeder via jeres sociale medier. Team Danmark har sammen med Dansk Svømmeunion udarbejdet en række råd og guidelines til, hvordan du kan beskytte dig selv. For du skal ikke stå model til trusler, chikane eller intimiderende adfærd på de sociale medier.

15. April 2021

Som atlet er du synlig både i etablerede medier og formentlig også på de sociale medier. Måske har du mange mennesker, der følger din færden og har en holdning til det, de ser. Det betyder ikke, at du skal stå model til alt, hvad andre mennesker skriver eller mener om dig.

Herunder har vi oplistet en kort vejledning, du kan følge. Du er altid velkommen til at tage fat i Team Danmark eller dit forbund, hvis du ønsker mere vejledning.

Tal om det

Du skal ikke stå alene, når du modtager trusler eller andre ubehagelige oplevelser. Derfor er det vigtigt, at du taler om det med din familie, dine venner, din træner, sportschef eller andre, som du har tæt på.

Du kan også overveje at tage kontakt til organisationer, der tilbyder gratis og anonym rådgivning og støtte. En liste over organisationer findes her. 

Tag et screen dump, hvis du ser en trussel

Det er tæt på umuligt at ændre på eller påvirke, hvad andre mennesker skriver under artikler, i forskellige fora eller på deres egne sider. Hvis der er tale om udsagn, der er strafbare, vil det dog være muligt at anmelde disse.

Hvis du støder ind i et udsagn, der enten er en direkte trussel imod dig, eller som hører under lovgivning omkring injurier, har du mulighed for at tage et screen dump af udsagnet, og anmelde det til politiet.

Det kan være fristende at slette trusler og andet ubehageligt indhold, men det er afgørende, at politiet har dokumentation, hvis du ønsker at anmelde det.

Sådan laver du regler på dine egne kanaler

På dine egne kanaler, har du en udstrakt mulighed for at kontrollere, hvad andre skriver om dig. Betragt dine egne sociale medier som dit eget sted. Her bestemmer du reglerne, og du bestemmer også, hvem der kan kigge med og deltage. For at gøre det helt klart for alle kan du f.eks. lave et opslag en gang om året eller mere, hvor du udstikker reglerne. Du kan eksempelvis skrive:

”Dette er min personlige Facebook side. Her skriver jeg om min hverdag som atlet og som ungt menneske. Du er meget velkommen til at følge med og kommentere. Jeg sætter pris på, at så mange ønsker at følge med i, hvordan det går med mit live som eliteatlet. Samtidig forbeholder jeg mig retten til at slette nedladende eller grænseoverskridende kommentarer. Det håber jeg på, du forstår. Personer, der overskrider mine grænser, som truer eller skriver aggressivt eller grænseoverskridende om mig eller andre, vil blive blokeret. Alle andre er velkomne her til at kommentere, like, dele og diskutere.

Mange hilsner xxx.”

Slet, bloker, anmeld

Det kan måske lyde lidt som en voldsom opskrift på at kontrollere de sociale medier: ”Slet, bloker, anmeld”. Men sagen er den, at mens nogle mennesker bruger de sociale medier til at følge idoler, interesser eller sportsresultater på nettet, er der altid et lille mindretal, der glemmer den gode tone. Det skal helst ikke blive dit problem. Derfor anbefaler vi, at du sætter din egen grænse for, hvad du vil stå model til og holder dig til den. Det er grænseoverskridende, når andre mennesker skriver grimt om en på ens egen side, og det er ikke noget, man på nogen måde behøver at acceptere. Derfor opfordrer vi også til at du er tydelige om, hvilke regler, der gælder på din side, og at udelukke følgere, der ikke respekterer reglerne. Nedenstående kan bruges som pejlemærke, men vigtigt er det, at du selv vurderer, hvor grænsen går.

  1. Ved nedladende, grænseoverskridende eller intimiderende adfærd: Slet kommentaren.
  2. Ved adfærd, du oplever som ubehagelig, krænkende, aggressiv eller seksuelt intimiderende: Bloker brugeren, så du ikke længere kan se hans/hendes kommentarer eller profil.
  3. Ved trusler – enten direkte eller indirekte: Tag først et screen dump af kommentaren og evt. brugerens profil. Send disse direkte til politiet i en politianmeldelse.

Det er altid en god idé at anmelde trusler til politiet – også selv om man tænker, at politiet ikke kan gøre noget – så politiet kan dokumentere det samlede kriminalitetsbillede. Politiet vil hellere modtage ti trusler, der ikke fører til noget, end ikke at modtage dem.

Det er muligt at anmelde trusler på politi.dk. Man kan også møde personligt op på en politistation. Man kan ringe 114 eller finde information om den lokale politikreds her.

Når en trussel er anmeldt, modtager man automatisk en kvittering for anmeldelsen i sin e-Boks.

Herefter forsøger politiet at spore afsenderen – normalt bliver man først kontaktet efter denne indledende efterforskning. Hvis det digitale bevismateriale kan bruges til at spore afsenderen, kan politiet gå videre med efterforskningen. Hvis ikke vil der i mange tilfælde ikke være flere efterforskningsmuligheder, sagen vil normalt blive afsluttet, og man vil få besked om dette

Gode vaner på nettet er med til at forebygge mistrivsel

Trusler, chikane og grænseoverskridende adfærd, kan få os ud af balance. Ingen mennesker forbliver upåvirkede, hvis de udsættes for socialt pres. Som atlet har du særligt brug for at kunne fokusere på træning, konkurrencer og balance mellem sport og privatliv. Derfor er det vigtigt, at du har en ramme på de sociale medier, der ikke skubber dig ud af balance eller skaber utryghed.

Kontakt os eller dit forbund, hvis du er i tvivl

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal forholde dig i forhold til trusler, grænseoverskridende adfærd eller trusler på sociale medier, er du altid velkommen til at tage fat i os eller dit forbund.

Du kan skrive eller ringe til Christian Blomgreen på [email protected] og tlf. 2683 0724.

Tilmeld dig vores nyhedsmail