Da Matilde Schrøder startede på Bernstorffsminde Efterskole som 15-årig, var hun ikke det mest åbenlyse svømmetalent, og et skadesforløb gav hende en hård start. Men med hårdt arbejde og gode rammer kan man nå langt. I dag træner Matilde Schrøder på Det Nationale Træningscenter og har mulighed for at kvalificere sig til sommerens OL.

09. February 2021

 ”Vi bliver ofte forblændede af de store talenter, men det er ikke nok at have et stort talent. Jeg har oplevet mange, der var større talenter end Matilde (Schrøder, red.), men til gengæld havde de ikke de andre kvaliteter, hun har. Med dedikation, mod og hårdt arbejde er hun nået der til, hvor hun er i dag.”

Sådan lyder det fra René Thomsen, der arbejder med svømmetalenter på Bernstorffsminde Efterskole. Matilde Schrøders vej til eliten har ikke være uden bump, og det har krævet hårdt arbejde at udvikle sig til at blive en af Danmarks bedste svømmere i disciplinen brystsvømning.

Da Matilde Schrøder startede på Bernstorffsminde Efterskole, havde hun endnu ikke vundet noget, og hun fik en svær start på grund af en skade i begge skuldre. Efter fire måneder på skolen stillede hun op til DM, hvor hun blev næstsidst. På det tidspunkt troede Matilde Schrøder ikke længere på en karriere som svømmer.

"Jeg troede, det var enden på min svømning. Jeg havde mistet modet, og jeg var træt af at svømme. Jeg var på et okay niveau på Fyn, men ikke når det kom til landsdækkende stævner, og jeg troede ikke, jeg kunne rejse mig igen."
Matilde Schrøder Elitesvømmer

Men året efter begyndte tingene at vende. Ved senior DM fik Matilde Schrøder en 13. plads, og hun satte sig et mål om at svømme en A-finale, hvilket lykkedes for hende det efterfølgende år.

Efter to år på efterskolen flyttede Matilde Schrøder som blot 17-årig hjemmefra til Odense for at kombinere svømningen med en gymnasial uddannelse som Team Danmark-elev.

Gennembruddet

Matilde Schrøder gjorde sin entré på den internationale scene, da hun med kort varsel blev udtaget til VM i 2016 efter et afbud fra Rikke Møller Pedersen. Her fik hun en bronzemedalje i medley holdkap. I dag kæmper hun for at kvalificere sig til OL i Tokyo.

Ifølge René Thomsen er der flere faktorer, der spiller ind på, hvorfor Matilde Schrøder er kommet så langt.

”OL er et lille nåleøje, og da Matilde startede hos os, tænkte jeg ikke, at hun var en kommende OL-svømmer. Det er Matildes ære, at hun er der, hvor hun er i dag. Hun har haft viljen og sulten, og så har vi andre understøttet og plejet hendes talent. Hun var i et trygt miljø og havde nogle gode sparringspartnere på efterskolen, og da hun flyttede til Odense, fik hun en kvindelig træner, der er god til at tage sig af svømmerne både sportsligt og på det personlige plan,” siger René Thomsen.

Matilde Schrøder peger også selv på de mennesker, hun har omgivet sig med, som afgørende for, at hun i dag er endt som svømmer på Det Nationale Træningscenter.

”Man må jo bare give René (Thomsen, red.) et ordentligt skulderklap, for han har en stor betydning for, at jeg er nået så langt i min karriere. Han mødte mig, hvor jeg var, og han var der altid for mig. Jeg kunne være ærlig over for ham, og ærlighed over for de mennesker, jeg omgiver mig med, er afgørende for mig. Efter et dyk fik jeg sulten tilbage i 10. klasse, og jeg lærte at forholde mig til glæden og mine mål frem for min motivation. Jeg har også en stærk relation med mine forældre, som er eliteforældre med alt, hvad det indebærer. På gymnasiet havde jeg en mentor, der også bakkede mig op, så de mennesker, jeg har haft omkring mig, har været afgørende for min talentudvikling,” siger Matilde Schrøder.

FAKTA

Det kan være vanskeligt at identificere de store talenter med potentiale til verdensklasse på et tidligt stadie. Derfor er det afgørende, at talentmiljøerne tilbyder kvalitetstræning til så mange som muligt så længe som muligt. Det minimerer risikoen for at satse for snævert og med et for stort pres på det enkelte talent. Samtidig giver det de talenter, der er senere udviklet, eller som er på et tidligere stadie i deres sportslige udvikling, mulighed for at lære de færdigheder, der kan give dem succes på den lange bane.

Læs mere om Team Danmarks talentarbejde

Yderligere

oplysninger

Kontakt

Links

  • Fremtidens stjerner

    Vejen til verdensklasse er sjældent snorlige, og Gidsel og Saugstrup er gode eksempler på, at selvom man ikke bliver valgt først som ung, kan man godt ende med VM-guldmedaljen om halsen.

  • Fra talent til verdensmester

    Som unge talenter stod verdensmestrene Magnus Saugstrup og Mathias Gidsel ikke forrest i køen, når man skulle pege på fremtidens stjerner.

Tilmeld dig vores nyhedsmail