Debatindlæg af Christina Teller, Team Danmark, og Mia Duedal Frydenlund, Kolding Kommune – også bragt i Idrætsmonitor 25.10.2024.

 

...

”Kom nu Mathias! Har du glemt, det vi trænede derhjemme?” Eller ”Hvorfor skifter du ikke ud, træner? Emilie er da meget bedre oppe foran.” Har du et barn, der dyrker meget sport, har du måske hørt den slags kommentarer fra andre forældre på sidelinjen. Og er du træner eller leder, har du måske oplevet at blive kontaktet af forældre, der mener, at deres barn bør være på førsteholdet eller få mere opmærksomhed til træning.

I talentmiljøer med børn, der går op i deres sport og bruger meget tid på sporten, er der mange eksempler, hvor forældres velmenende engagement og ambitioner kan have negative konsekvenser for både barnet og talentmiljøet. Historier om forældre, der presser deres børn for meget i sporten, får ofte meget opmærksomhed i medierne, og der er tit et negativt fokus på forældre til børn i talentmiljøer.

Som forælder vil man selvfølgelig gerne bakke sit barn op. Måske endda særligt i forbindelse med noget som sport, der kan give barnet store oplevelser og både læring, trivsel og glæde.

Forældres ambitioner og pres kan let tage overhånd, men det er forældrenes deltagelse, der skaber rammerne for, at barnet overhovedet dyrker sport. Mange forældre formår at støtte deres barn rigtigt godt, og uden forældrenes støtte og engagement ville mange børn ikke starte i en forening eller få mulighed for at udvikle sig inden for sporten.

I Team Danmark ser vi forældre, som afgørende i forhold til at støtte op om børn i talentmiljøerne. Vi skal i sporten være bedre til at inspirere forældre og give dem redskaber til at finde deres egne roller i forhold til barnets sportsliv og på den måde øge børnenes idrætsglæde, trivsel og forudsætninger for at udvikle sig i sporten.

Og vi vil gerne gøre op med nogle af de negative dogmer, der findes om ’sportsforældre’. Forældreengagement i sport bør ses som en kæmpe ressource, som både sporten, forældrene og i sidste ende barnet kan få stor glæde og gevinst af – hvis man tackler det på den rigtige måde.

 

Når de gode intentioner giver bagslag

Når barnet begynder at deltage i konkurrenceaktivitet og begynder at udvise talent og øget engagement i sporten, er det helt naturligt, at man som forældre ønsker at støtte op. Men selv med de bedste intentioner kan forældres støtte give bagslag. Vi ser desværre ofte, at forældre ubevidst kommer til at lægge pres på barnet eller på træneren. De ender med at favorisere deres eget barn, måske på bekostning af fællesskabet i klubben. De tilkøber ekstra træning, som ikke nødvendigvis harmonerer med trænerens anbefalinger eller den overordnede plan for barnets udvikling.

Forældre kan også komme til at sætte egne ambitioner før barnets og stille store krav og derved lægge alt for stort pres på barnet. De kan have kan for travlt med deres barns sportslige udvikling, rette for tidligt fokus mod resultater frem for idrætsglæde. Det er vigtigt at huske, at børn også skal bruge tid på at udforske sporten gennem leg og læring, uden et for tidligt pres på præstationer

Resultatet kan være, at barnet mister glæden ved sporten eller føler sig overbelastet. Forældrenes engagement kan også være med til at skabe spændinger i talentmiljøet og forringe sammenhængskraften.

Når forældres engagement giver bagslag, skyldes det ofte en mangel på indsigt og viden om, hvordan de bedst kan støtte både deres barn og talentmiljøet. Denne mangel på viden og redskaber skaber usikkerhed hos mange forældre, som kan føle sig udfordrede i forhold til, hvordan de skal agere og yde støtte i de mange forskellige situationer, der opstår i forbindelse med deres barns sport.

 

Forældreengagement er en kæmpe ressource

Som forælder har man ikke kun en praktisk rolle i at smøre madpakker eller køre børnene til træning. Forældre har en central rolle i at skabe balance mellem barnets sportslige og personlige udvikling, understøtte barnets idrætsglæde, fastholde motivationen og sikre, at barnet trives – i sporten og i hverdagen.

Der er mange gevinster for forældre ved at involvere sig i sit barns i sport. Forældre får mulighed for at følge med i barnets udvikling, både sportsligt og personligt, og det skaber en stærkere relation mellem forældre og barn ved, at de kan dele oplevelser og glæde ved sporten.

Forældre kan samtidig være en kæmpe ressource, hvis vi kan inspirere forældrene til at se sig selv som en aktiv del af talentmiljøerne – ikke som ’selvudnævnte’ trænere, men som ambassadører for deres barns trivsel og udvikling.

Derfor har vi i Team Danmark i samarbejde med Kolding Kommune udviklet undervisningsmaterialet ’Team Danmark-Forældreguide – sådan kan du støtte dit barn i sporten’, som giver konkrete råd og værktøjer både til forældre og til klubber og forbund.

I Team Danmark arbejder vi tæt sammen med elitekommuner og forbund om at skabe stærke og sunde talentmiljøer, hvor udvikling, idrætsglæde og trivsel er i fokus. Det er i sidste ende også disse miljøer, der sikrer, at børn og unge bliver ved med at dyrke sport i mange år og på sigt kan udvikle sig til eliteatleter, der præsterer på verdensklasseniveau som seniorer.

Forældrene er en vigtig del af denne rejse, men forældrerollen i et sportsmiljø er ikke nem. For hvordan agerer man i forhold til sit eget barn under træning eller konkurrence? I forhold til trænere og ledere? Eller over for andre børn og forældre? Og hvordan hjælper og støtter man sit barns glæde, trivsel og udvikling i sporten?

 

Forældre bør være modpol til børn og unges præstationsfokus

Børn og unge møder mange krav i både skole, sport og privatliv og oplever pres fra både dem selv og deres omgivelser. Som en modpol til det præstationspres kan forældre understøtte barnet i at opbygge et fokus og mindset, der er rettet mod at lære og mestre kompetencer og evner i sporten.

Sport handler ikke kun om præstationer, men også om erfaringer og færdigheder, som barnet kan tage med sig til andre livsområder. Sport kan styrke barnets personlige udvikling, og som forælder kan du hjælpe dit barn med at brede sit fokus ud og med at overføre kompetencer fra sporten til for eksempel skole og sociale relationer – og den anden vej.

Undersøgelser viser, at børn i sport motiveres af fællesskab, udvikling og af gode trænere og ledere. Hvis man som forældre kan få en forståelse af, hvilke motiver der driver barnet i sporten, giver det også mulighed for at understøtte den motivation og inspirere barnet til at brede den ud.

Det er afgørende, at forældre inspirerer deres barn til at finde glæde i sporten og hjælper barnet med at have langsigtede mål for barnets udvikling frem for blot at fokusere på resultater her og nu. Ved at støtte barnets motivation og anerkende indsatsen, uanset om barnet vinder eller taber, kan forældre bidrage til en mere bæredygtig sportslig og personlig udvikling.

Forældre har et ansvar for at skabe et psykologisk trygt miljø, hvor barnet kan udvikle sig i sporten uafhængigt af resultatet fra weekendens konkurrencer. Når man som forældre giver feedback til sit barn, bør fokus altid være på barnets individuelle udvikling og trivsel. Undgå sammenligning med andre børn. Stil åbne spørgsmål, der fremmer refleksion og læring. Og hjælp barnet med at se fejl som en naturlig del af udviklingen.

Vi opfordrer til, at sporten i højere grad anerkender betydningen af forældreengagement. Vi har i sporten et ansvar for at guide forældre, forventningsafstemme og tilbyde den viden og de redskaber, de har brug for, så de kan være en positiv støtte i deres barns sportsrejse.

Det er en fælles opgave at skabe de bedste rammer for børn i talentudvikling, og forældrene er nøglen til at sikre, at børnene oplever glæde, udvikling og trivsel i sporten.

9 gode råd til forældre

  1. Vær bevidst om, at du er en rollemodel:
    Dit barn spejler sig i din adfærd til både træning, konkurrencer og fællesskabet i klubben. Vær opmærksom på, at din tilgang påvirker barnets oplevelse.
  2. Find balancen i din støtte:
    Støt dit barn både praktisk og følelsesmæssigt, og find en balance i, hvor meget du er til stede ved træning og konkurrencer. Skab et trygt rum, hvor barnet kan dele tanker, og sørg for, at barnet også får mulighed for at tage ansvar og udvikle selvstændighed.
  3. Understøt talentudviklingsmiljøet:
    Bidrag med dine kompetencer til det frivillige arbejde, anerkend trænerens indsats, støt op om fællesskabet og vær med til at skabe et positivt og respektfuldt samarbejde omkring dit barn.
  4. Vær ambassadør for barnets trivsel:
    Vær en stemme for dit barns trivsel i sportsmiljøet, og sørg for, at alle aktører har fokus på, at barnet trives.
  5. Inspirer til idrætsglæde:
    Hjælp dit barn med at finde glæde i sporten og have langsigtede mål for sin udvikling.
  6. Understøt barnets motivation: 
    Forstå, hvad der motiverer dit barn til at dyrke sport, og vær med til at bevare og udvide denne motivation til også at handle om læring og udvikling.
  7. Fokusér på færdigheder og procesmål:  
    Støt dit barns udvikling ved at lægge vægt på mestring af færdigheder frem for resultater. Hjælp barnet med at have fokus på procesmål fra træningen og ros både indsats og fremgang.
  8. Bred fokusset ud:  
    Sæt fokus på det, sporten også giver, som f.eks. stærke fællesskaber, venskaber og personlig udvikling. Hjælp barnet med at overføre kompetencer fra sport til andre områder som uddannelse og sociale relationer. Det giver en stærk personlig udvikling.
  9. Giv feedback med fokus på udvikling:  
    Brug anerkendende feedback, der fokuserer på barnets individuelle udvikling og trivsel frem for sammenligning med andre. Stil åbne spørgsmål, så barnet kan reflektere over egne oplevelser og udvikling.

Læs meget mere om Team Danmark Forældreguide og den gode forældrerolle

Yderligere
oplysninger

Kontakt

Links

  • Team Danmark Forældreguide

    Team Danmark har i samarbejde med Kolding Elitekommune udviklet en forældreguide med information og redskaber, der hjælper forældre med at optimere deres involvering og støtte til barnet i sporten på en måde, der gavner barnets trivsel og udvikling og understøtter det talentmiljø, barnet er en del af.

Tilmeld dig vores nyhedsmail