Få gode råd og overblik over brug af sportsprodukter, vitamin- og mineraltilskud samt lovlige præstationsfremmende midler.

Der kan være flere årsager til at benytte kosttilskud i form af vitaminer og mineraler, sportsprodukter eller lovlige præstationsfremmende midler, som for eksempel at:  

 • Fremme kroppens tilpasning til træning
 • Forbedre kroppens energiforsyning
 • Fremme restitutionsevnen mellem træningspas
 • Opretholde et godt helbred og mindske risikoen for at opleve udmattelse, sygdom og skader
 • Fremme præstationsevnen under konkurrence
 • Sikre en praktisk kilde til næringsstoffer, der er let at spise, når almindelig mad er utilgængeligt eller upraktisk at spise

Der findes en række kosttilskud, der kan bidrage til at opnå de ønskede effekter. Men der er også mange produkter på markedet, som markedsføres med løfter om positive effekter uden at kunne leve op til det. Derfor skal kosttilskud udvælges med omhu.

Udgangspunktet for Team Danmarks arbejde med kosttilskud er en grundig afvejning af mulige fordele (præstationsoptimering) og ulemper (fx økonomi, mulige bivirkninger samt risiko for en positiv dopingprøve). Man kan minimere risikoen for en positiv dopingprøve, ved at anskaffe kosttilskud testet for indhold af forbudte stoffer.

Anskaffelse

NSF Certified for Sport

NSF Certified for Sport

NSF Certified for Sport tester sportsprodukter og præstationsfremmende midler for indhold af forbudte stoffer. www.nsfsport.com

Der er desværre en risiko for at købe kosttilskud, som er forurenet med forbudte stoffer, der dels kan resultere i en positiv dopingtest, dels have helbredsmæssige konsekvenser.

Studier har vist, at der blandt de mest populære sportsprodukter på markedet er 10-15 % risiko for at købe et forurenet produkt. Risikoen stiger til tæt på 50 %, når det drejer sig om produkter i tabletform.

For at minimere risikoen for en positiv dopingtest anbefaler Team Danmark at benytte produkter, der er testet for indhold af forbudte stoffer af enten Informed-Sport eller NSF Certified for Sport ®, som begge er godkendt af Fødevarestyrelsen i Danmark.

Informed Sports

Informed Sports

”Informed-Sport” er et test- og certificeringsprogram, der tester sportsprodukter og præstationsfremmende midler for indhold af forbudte stoffer. www.informed-sports.com

'Informed-Sport' er et test- og certificeringsprogram, der primært undersøger sportsprodukter og præstationsfremmende midler for indhold af forbudte stoffer. Programmet er designet til at afdække, om produkterne utilsigtet er forurenet med stoffer, der står på Dopinglisten (WADA’s liste).

At købe produkter med denne certificering minimerer risikoen for at indtage et produkt, der er forurenet med forbudte stoffer, men giver ikke en 100 %. garanti for renhed.

Det er samtidig vigtigt at understrege, at en test for indhold af forbudte stoffer ikke er det samme som en garanti for, at produktet er optimalt sammensat i forhold til kulhydrat, protein osv.

I Europa findes pt. to andre certificeringsprogrammer, ”NZVT” og ”Koelnerlisten”, som også tester kosttilskud for indhold af forbudte stoffer. De er dog primært fokuseret på hhv. det hollandske og tyske marked.

Læs og download guide til at benytte www.Informed-sport.com her

Anskaffelse af vitamin- og mineraltilskud anbefales at ske via et dansk apotek.

Team Danmark understreger, at det altid er ens eget ansvar, hvis man indtager et produkt der er forurenet, og dette resulterer i en positiv dopingtest.

Sportsprodukter

Sportsprodukter kan anvendes som kilde til næringsstoffer, når det er upraktisk at bruge almindelige fødevarer. Sportsprodukter omfatter i denne sammenhæng: 

 • Proteinpulver
 • Sportsdrik
 • Energibarer
 • Proteinbarer
 • Elektrolytter

Sportsprodukter kan være relevante, når man træner meget. Anvendes de rigtigt, kan de have en stor betydning for præstationsevnen.

Sportsprodukter er en praktisk og let måde at få tilført kulhydrat og protein samt elektrolytter i forbindelse med træning og konkurrence. De er nemme at have med, lette at opbevare og findes ofte med flere forskellige smagsvarianter.

Vitamin- og mineraltilskud

Vitaminer og mineraler er mikro-næringsstoffer, som er vigtige for kroppen. Vitamin- og mineraltilskud (jern, calcium, c-vitamin, multivitamin og probiotika) anvendes primært i forbindelse med mangel på næringsstoffer. Hvor meget, den enkelte skal anvende, bør vurderes individuelt.

Vitamin- og mineraltilskud har ingen præstationsfremmende effekt, og de fleste kan indtage de anbefalede mængder af vitaminer og mineraler ved at spise en varieret kost og dermed være i energibalance.

Store doser af vitamintilskud, herunder antioxidanter, kan i nogle tilfælde ligefrem forringe effekten af træningen. Der er dog en række situationer, hvor det kan være relevant at supplere sin kost med et vitamin- og mineraltilskud:

Multivitamin

 • Ved rejser eller i perioder, hvor kostindtaget er mere ensidigt end normalt
 • I forbindelse med vægttab, hvor energiindtaget er lavere end behovet
 • I forbindelse med langvarige og fysisk krævende konkurrencer flere dage i træk, hvor det er nødvendigt at dække en større del af energibehovet via sportsdrik og andre kulhydratkilder

Kalktilskud

 • Når mælk og mælkeprodukter i kosten udelukkes
 • Ved konstateret lav knogletæthed eller osteoporose

Jerntilskud

 • Når jernmangel er konstateret
 • I forbindelse med højdetræning

Brug af andre tilskud som fx C-vitamin eller D-vitamin kan være relevant, men bør vurderes individuelt.

Lovlige præstationsfremmende midler

For en verdensklasseatlet kan en forbedring på én procent være forskellen på en medalje og en sekundær placering, og det er derfor relevant at identificere produkter, som kan have positiv indvirkning på præstationsevnen, selv hvis denne er meget lille.

Der er videnskabelig dokumentation for, at elitesportsfolk kan opnå en præstationsfremmende effekt ved indtag af kreatin, koffein, bikarbonat og β-alanin. Team Danmark vejleder derfor i brugen af disse lovlige præstationsfremmende midler. Effekten gælder ikke alle typer af sportspræstationer, og det er ikke alle atleter, som responderer på produkterne. Derfor er det vigtigt at have et godt kendskab til, hvordan de enkelte midler virker.  

Præstationsfremmende midler bør kun benyttes under kompetent vejledning, og Team Danmark opfordrer til, at man først fokuserer på at optimere træning, kost, og restitution.

 

Hvilke produkter og hvornår?

Læs og download guide til anvendelse af de enkelte produkter herunder.

Guide til brug af lovlige præstationsfremmende midler

C-vitamin.pdf Download
Bikarbonat.pdf Download
D-vitamin.pdf Download
Protein.pdf Download
Salt tabletter.pdf Download
Kreatin.pdf Download
Kulhydrat.pdf Download
Koffein.pdf Download
Beta alanin.pdf Download
Jern.pdf Download

Der findes en lang række andre produkter på markedet, men Team Danmark anbefaler kun produkter med en dokumenteret effekt.

Blandingsprodukter med flere præstationsfremmende midler i ét anbefales ikke, fordi doserne af de forskellige midler ikke kan justeres og tilpasses den enkelte atlet. Optagelses- og udskillelseshastighed i kroppen kan desuden variere fra produkt til produkt, hvilket gør det svært at sikre en optimal timing af de præstationsfremmende midler i et blandingsprodukt.

 

Hvordan sikrer man optimalt udbytte?

For at sikre det optimale udbytte ved brug af præstationsfremmede midler anbefaler Team Danmark, at det afprøves i samarbejde mellem atlet, træner, klub/forbund og kompetente eksperter.

Præstationsfremmende midler bør altid afprøves i træning, inden det anvendes i forbindelse med konkurrence. Atleter responderer forskelligt på præstationsfremmende midler og har forskellige arbejdskrav i træning og konkurrence. Det optimale udbytte opnås derfor med individuelt tilpassede protokoller.

Yderligere

oplysninger

Kontakt

Links

 • Kend dit energibehov

  Beregn hvor meget energi, din krop har behov for, afhængig af hvor meget og hvor hårdt du træner.

 • Hvor meget væske har du brug for?

  Lav din egen væsketest for at regne ud, hvor meget det er nødvendigt at drikke før, under og efter konkurrence og træning.

 • Spiseforstyrrelser

  Hvad er spiseforstyrrelser, og hvad skal du f.eks. som træner eller forældre være opmærksom på? Her finder du information om spiseforstyrrelser i eliteidræt samt forebyggelse og behandling af spiseforstyrrelser.

TEAM DANMARK