Har du styr på dit væskebehov? Prøv vores væsketest og få anbefalinger omkring, hvad og hvor meget du bør drikke før, under og efter træning og konkurrence.

Generelle råd

En række ting skal være på plads for at få lagt den bedste plan for indtag af væske i træning og konkurrence.

For at få lagt en strategi, der passer til din situation, er det relevant at stille følgende spørgsmål:

Hvor meget skal jeg drikke?

 • Begræns dehydrering under træning og konkurrence ved at indtage en væskemængde, der matcher din svedrate. Lav din egen væsketest og bestem dit svedtab i forskellige situationer. med Team Danmarks væsketest kan du udregne, hvor meget væske du bør indtage per time i den pågældende situation
 • Begræns dit vægttab til maksimum to procent af kropsvægten (svarende til cirka et kilo for en person på 50 kilo, 1,5 kg for en person på 75 kilo og 2 kg for en person på 100 kilo) for at undgå dehydrering, der kan påvirke din præstation. 
  Gå, som anvist i væsketesten, efter at udligne cirka 50-75 procent af dit svedtab
 • Der er ingen præstationsfremmende effekt ved at drikke mere end dit svedtab, så undlad overhydrering (at drikke så meget at vægten stiger under træning). 
  Kroppen kan maksimalt optage 1000-1200 ml væske i timen, hvorfor dette bør være din øvre grænse, selvom dit svedttab er større
Vand vs sportsdrik

Vand vs sportsdrik

Hvornår vand? Hvornår sportsdrik? Læs mere her.

Hvornår er det relevant at indtage mere end bare vand?

 • Under træning, der har varighed på mere end 60 minutter, og som medfører udmattelse. Her bør du indtage 30-60 g kulhydrat per time. Det vil medføre en stigning i dit blodsukker, som hjælper med at opretholde fart/intensitet og koncentration under konkurrence. 
  Kulhydraterne kan komme fra glukose og fruktose, men sidstnævnte bør dog ikke være den dominerende sukkerart, da det kan give maveproblemer
 • Hvis træningen/konkurrencen varer mere end 1-2 timer, eller hvis du har et stort salttab, er det relevant at tilføre natrium i væsker.

Rehydrering efter træning

Restitution

Restitution

Team Danmark har udviklet et restitutionskoncept, der hjælper dig med at blive klar til næste træning eller konkurrence. Læs meget mere om restitution her.

At udligne væske og salttab efter træning er en stor del af restitutionsprocessen. Målet er at indtage 1.2-1-5 liter væske for hvert kilo tabt under træning eller konkurrence. 

Ved at få lavet en væsketest, kan du konstatere, hvad dit sved-/væsketab er under træning og finde ud af, hvor meget væske du skal indtage i timerne efter træning for at komme i væskebalance igen. Den væske, du indtager, bør indeholde salt, hvis ikke du indtager mad sammen med drikken.

Prøv Team Danmarks væsketest her.

Sportsdrikke, der indeholder elektrolytter er lavet til dette, men mange madvarer (restitutionsmåltider) kan tilføre den mængde salt, du har tabt under træning.

Hvis du har meget store svedtab, kan det være fordelagtigt at drysse lidt ekstra salt på det måltid, du indtager efter træning.

Husk at restitution efter træning er forberedelse til det næste træningspas. Alle vil underpræstere, hvis ikke de er velhydrerede, når de starter træning.

Det er med væskestrategier som med sko: Lad være med at afprøve nyt under konkurrence. Test derfor altid din væske- og kulhydratstrategi til træning.

Praktiske råd

Kraftig dehydrering forringer præstationen og øger risikoen for varmestress. Omvendt kan indtag af for meget væske være skadeligt eller opleves ubehageligt.

Hvor meget væske, der tabes under et givent træningspas, er individuelt – det samme er mulighederne for at indtage væske under træning og konkurrence. Alle atleter er forskellige, og derfor vil du have gavn af at få lagt en individuel væskeplan, der undersøger netop dit væskebehov.

Følg disse simple råd omkring væske:

Start velhydreret

Hvis du tisser mindre end normalt, er det ofte et tegn på dehydrering. Desuden bør du holde øje med din urin. Hvis farven er mørkere, end hvad der ellers er normalt for dig, er der stor sandsynlighed for, at du ikke drikker nok.

Check din urinfarve på dokumentet ’Væskestatus forud for måling af kropskomposition’. Hvis din farve er fem eller derover, tyder det på, at du ikke drikker nok. Målet er ikke, at urinen skal være så lys som muligt, og at du skal løbe på toilettet hele tiden.

Væn dig til at drikke lidt, men hyppigt gennem dagen.

Estimer dit væsketab ved hjælp af en væsketest

En simpel metode til at bestemme dit aktuelle væsketab på, er ved at udføre en væsketest. Væsketesten udføres ved at:

 • Veje dig selv uden tøj (ok med undertøj) før et træningspas, der varer minimum en time. Gerne et pas, der foregår i samme forhold, som du konkurrerer i – ellers vælg et hårdt træningspas. Vejningen skal foregå uden tøj (ok med undertøj), da du ellers vejer sveden med, som sidder i tøjet
 • Notér aktuel træningstid i minutter samt temperatur, og eventuelt luftfugtighed under træning
 • Tør dig med et håndklæde efter træning, og inden du igen vejer dig uden tøj (ok med undertøj). Vejningen skal ske umiddelbart efter træning, og inden du spiser eller drikker, (altså inden for 10 minutter)
 • Registrer desuden hvor meget væske, du indtager under træning
 • Registrer din vægtændring, hvis du skal på toilettet under træning

Prøv Team Danmarks væsketest her. På baggrund af væsketesten får du svar på:

 • Hvad dit væsketab/svedtab er pr. time
 • Om dit væskeindtag er tilstrækkeligt i den pågældende situation
 • Hvor meget du bør drikke i de efterfølgende timer for at komme i væskebalance igen til dit næste træningspas

Sveder du meget?

Nogle atleter har taber meget salt via sveden under træning – nogle atleter taber helt op til 3-4 gram under 1-2 timers træning. Dette salttab er vigtigt at få udlignet under og efter træning, da et stort salttab kan medføre muskelkrampe.

Sportsdrikke med et højt salt/natrium indhold (600-1000 mg natrium pr. 1000 ml væske) kan reducere risikoen for at opleve muskelkramper. En metode til at undersøge, hvorvidt at du en ’salt-sveder’ er, at iføre dig en sort bomulds t-shirt til træning en dag. Hvis der er salt-krystaller på t-shirten (under arme og ved brystet) efter træning, så er du testet positiv

Yderligere

oplysninger

Kontakt

Links

 • Kend dit energibehov

  Beregn hvor meget energi, din krop har behov for, afhængig af hvor meget og hvor hårdt du træner.

 • Hvor meget væske har du brug for?

  Lav din egen væsketest for at regne ud, hvor meget det er nødvendigt at drikke før, under og efter konkurrence og træning.

 • Spiseforstyrrelser

  Hvad er spiseforstyrrelser, og hvad skal du f.eks. som træner eller forældre være opmærksom på? Her finder du information om spiseforstyrrelser i eliteidræt samt forebyggelse og behandling af spiseforstyrrelser.

TEAM DANMARK